Cappuccino

Cappuccino je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů. Díky jemné a lahodné chuti jej mají v oblibě především lidé, kteří mají rádi kávu s mlékem, nebo ti, co si chtějí dát kávu, ale espresso se jim zdá příliš silné.

Cappuccino je kávový nápoj o objemu 150-180 ml. Skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny. Většinou se uvádí, že správné cappuccino je tvořeno z 1/3 espressem, 1/3 mlékem a 1/3 mléčnou pěnou. Postupně se ale spíše přechází k tomu, že cappuccino tvoří jen espresso a jemně našlehané mléko-mikropěna. Určitě to ale není káva s kopcem pěny s velkými bublinkami.

Jak připravit správné cappuccino

  • Našlehání mléka: důležité je správně našlehat mléko. Není to ale úplně jednoduché a je potřeba trénovat. Šleháme vždy vychlazené mléko v rovněž vychlazené nerezové konvičce. Mléko si nalejeme zhruba do poloviny konvičky, ať má jakýkoli objem. Ne více ani méně. Trysku na kávovaru propustíme naprázdno, čímž se odstraní nečistoty a zkondenzovaná voda. Trysku vložíme do konvičky asi 1 cm pod hladinu mléka. Po spuštění trysky naplno šleháme mléko do mikropěny. Vytvoří se vír. Konvičku můžeme naklánět trochu na stranu. Rukou hlídáme teplotu mléka. Jakmile konvička začne pálit tak, že na ní ruku neudržíme, mléko má zhruba 60-70 stupňů. Trysku vypneme, výdejník na páru utřeme hubkou a opět profoukneme naprázdno. Když máme v mléce i větší bublinky, zbavíme se jich prudkým klepnutím dna konvičky o stůl. Pak už s konvičkou jen několikrát zakroužíme, aby se mléko promíchalo.
  • Příprava espressa, vlití mléka: do nahřátého cappuccinového šálku o objemu 150-180 ml připravíme espresso. Mikropěnu lijeme doprostřed espressa. Hladina kávy stoupá nahoru. Jakmile je asi v polovině, konvičku více nakloníme, díky čemuž se do šálku dostane více pěny.

Latte art

Technika nalévání napěněného mléka do kávy, při které vznikají na povrchu obrázky, se nazývá latte art (doslova mléčné umění). Nejčastěji se do cappuccina malují srdíčka, jablka, rozety nebo různá zvířata.

coffee-691464_640

cappuccino

Lucka

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *