Cupping-degustace kávy

Cupping (degustace kávy) je zajímavý a voňavý proces, téměř obřad, při kterém se ochutnává, hodnotí a porovnává káva. Cupping se provádí nejčastěji za účelem nákupu kvalitní kávy nebo hodnocení její kvality. Probíhá na farmě, která pěstuje kávu, i v pražírně, do které dorazí nová káva. Pražírna degustuje a poté nakoupí větší množství daného vzorku kávy. Dále cupping dělají např. kavárny, které vybírají novou kávu do provozu, nebo je pořádají jen tak pro své zákazníky. Profesionální ochutnavač kávy může získat certifikát, který vydává Coffee Quality Institute.

Ochutnavači hodnotí v prvé řadě vůni. Přičichnou k zrnům i k umleté kávě. Ta voní buď příjemně (lze cítit např. čokoládu, oříšky, citrusy, květiny apod.) nebo nepříjemně (např. spálenina, zatuchlost). Po zalití horkou vodou dále hodnotí aroma. Po 3 mintách kávu zamíchají, rozhrnou krustu, pomocí dvou lžiček ji odstraní, ochutnávají a hodnotí chuť (hlavní chutě jsou sladká, hořká, kyselá, slaná). Ochutnavači dále hodnotí tělo kávy (pocit na patře: plné, slabé, jemné, těžké apod.),  aciditu (trpká, kyselá, jiskřivá, lehká), která se může měnit s klesající teplotou kávy, dochuť (zůstane v puse po vypití kávy), lahodnost a vyváženost.

káva

Kávy se při cuppingu bodují. Maximálně může káva získat 100 bodů. Před cuppingem se doporučuje nejíst výrazná a kořeněná jídla. Nejvhodnější jsou suchary a samotné pečivo. Cupping si můžete uspořádat klidně i doma třeba podle návodu níže.

Potřebujeme:

  • několik vzorků čerstvě upražených kávových zrn (neotevřená balení)
  • mlýnek na kávu
  • digitální váhu
  • cuppingové šálky
  • cuppingové lžičky
  • filtrovanou horkou vodu (93 stupňů)
  • vodu na zapíjení, vypláchnutí úst
  • tabulku na cupping pro zaznamenávání poznatků nebo poznámkový blok

Postup:

Pro cupping připravujeme kávu velmi jednoduše: jako českého turka. Kávu umeleme nahrubo (jako na french press). Do cuppingového šálku nasypeme 8.25 g kávy a zalijeme 150 ml horké vody. Na povrchu se vytvoří krusta. Po třech minutách ji rozhrneme a odstraníme pomocí dvou lžiček.

Degustační miska a lžička na cupping (hlubší a kulatější než běžná lžička)

cupping

Cup of Excellence je soutěž o nejlepší kávy. Hodnotí je lidé, kteří mají nejvyšší možnou certifikaci v degustování kávy (certifikace Q). Kávy, které obdrží ocenění Cup of excellence, jsou velmi žádané a v aukci jsou prodávány za nejvyšší nabídku.

Cup tasting: v této soutěži soutěžící hledají mezi třemi vzorky kávy jeden odlišný. Úkolem je co nejdříve jej rozpoznat.

Video: ukázka

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *