Domácí levandulový sirup

Výroba domácích sirupů není vůbec náročná a výsledek stojí opravdu za to. Jakmile se vám několikrát povede připravit si vlastní např. levandulový, zázvorový nebo melounový domácí sirup, už nebudete chtít kupovat ty ze supermarketu.

Levandule je léčivá a aromatická rostlina, jejíž vůně příjemně uklidňuje. Připravte si z ní lahodný sirup a míchejte si vlastní domácí limonády nebo drinky.

Na domácí levandulový sirup potřebujeme:

  • 4 hrsti čerstvé levandule
  • 1 l vody
  • 2 a 1/2 citronu
  • 500 g cukru
  • 3 celé skořice
  • půl lžičky kyseliny citrónové (není nutné)
  • hrnec
  • jemné sítko
  • lahev na hotový sirup

Postup:

Čerstvě natrhanou rostlinu propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme na plátky nakrájený 1 citron, skořici a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, poté odstavíme, necháme vychladnout a odstát 24 hodin. Přisypeme cukr, promícháme a ohříváme na sporáku, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme, necháme vychladnout a přes jemné sítko nebo plátno přecedíme. Do přecezeného sirupu přidáme šťávu z 1 a půl citronu (případně kyselinu citronovou, která slouží jako konzervant), promícháme a můžeme připravovat limonády. Ředíme zhruba v poměru 1:8 a skladujeme v lednici.

levandulovy sirup priprava

levandulova limonada

Lucie

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *