Domácí sirup chilli-čokoláda nejen do kávy

Domácí sirup chilli-čokoláda můžete použít k přípravě sladkých pokrmů jako jsou muffiny, čokoládové krémy a náplně, čokoládové polevy, cookies sušenky apod., dále např. do kávy, kaka nebo horké čokolády. Jeho výroba vás vyjde levnějši než kupovaný a navíc si ho lze připravit zcela bez přidaných konzervantů, aromat a jiných umělých látek. Recept jsem vymyslela sama a množství nijak neodměřovala. Je potřeba průběžně ochutnávat a přidávat suroviny podle chuti a konzistence.

Potřebujeme:

  • vodu
  • tabulku hořké čokolády
  • 100% kakao
  • třtinový cukr
  • chilli papričku
  • 2 špetky soli

Postup:

Do hrnce dáme asi 400 ml vody, na sporáku přivedeme k varu, přisypeme cukr a necháme ho rozpustit. Odstavíme a ihned přidáváme další suroviny: nalámanou hořkou čokoládu (použila jsem s 85% kakaa) a špetku soli. Poté přidáváme ještě kakao a další cukr (podle chuti) tak, abychom získali hustý sirup. Jako poslední přidáme vymačkanou šťávu z chilli papričky. Sirup vám vydrží v lednici klidně i dva měsíce.

coko chilli sirup

Tip na kávový nápoj s chilli-čokoládovým sirupem: Do sklenice připravíme espresso, přidáme ještě asi 40 ml. vody a asi 15 ml. sirupu. Nahoru navrstvíme šlehačku, kterou zasypeme na hoblinky nakrájenou hořkou čokoládou a ještě přelijeme trochou sirupu.

Lucie

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *