Domácí tonic

Jakmile jednou začnete vyrábět nejrůznější sirupy a experimentovat, zjistíte, že se dá vylouhovat a rozvařit téměř všechno. Něco se vydaří více, něco méně. Ideální je, když máte okolo sebe dostatek přátel, nebo rodinu, na které můžete vše otestovat. Já mám navíc zpětnou vazbu od hostů v kavárně. A musím přiznat, že doposud je velmi pozitivní. Jak jsem se dostala k domácímu toniku? Nápad jsem měla už dávno, když jsem postřehla, že se dá koupit sirup s příchutí toniku např. k výrobníku sody. Na delší dobu jsem ale domácí tonic z hlavy vypustila, až nedávno mi jej připomněl kamarád, jakožto zajímavý tip na léto. Začala jsem hledat na internetu dostupné informace a ještě ten den jsem si objednala kůru z chininovníku, která je základní ingrediencí. Ta obsahuje alkaloid chinin, díky jemuž je tonic hořký. Jak je u mě zvykem, z receptů na domácí tonic, které jsem objevila na internetu, jsem si vytvořila vlastní. Přidala jsem navíc bylinky, které mám ráda. Tento recept na domácí sirup pro přípravu toniku budu ještě všelijak upravovat a chystám se experimentovat i s jinými bylinkami. Totéž doporučuji i vám, kteří budete domácí tonic zkoušet.

Potřebujeme:

  • 2,5 hrnku cukru
  • 3 hrnky vody
  • 3/4 hrnku chininové kůry
  • 1/4 hrnku citronové trávy
  • 3 lžíce levandule
  • na 200 ml sirupu asi 40 ml citr. šťávy
  • sodu
  • bavlněné plátno

Postup:

Do hrnce dáme vodu, cukr a všechny byliny v uvedeném množství. Já jsem použila sušené byliny. Za občasného míchání přivedeme k varu a necháme pod pokličkou povařit asi 15 minut. Poté odstavíme a necháme zchládnout při pokojové teplotě. Nakonec přecedíme přes bavlněné plátno nebo přes velmi jemné sítko. Takto připravený sirup dolijeme daným množstvím citronové šťávy. Zhruba 40 ml. sirupu ředíme se 400 ml. perlivé vody.

Obměna: Místo citronu můžete vyzkoušet limetku nebo pomeranč. Co se týče bylin a koření, lze také experimentovat. Zajímavá může být pomerančová kůra, jasmín, černý bez, meduňka. Cukr lze nahradit třeba agávovým sirupem.

Zásady užívání: Kůra chininovníku obsahuje alkaloidy. Jedním z nich je chinin. Podíl alkaloidů v kůře se pohybuje od 6 do 15%. Na balení kůry z chininovníku je uvedeno, že v případě konzumce 10% odvaru lze konzumovat denně maximálně odvar ze 4 polévkových lžic. Chinin se nesmí konzumovat v těhotenství ani při kojení kvůli jeho přímému vlivu na dělohu. Držte se tedy těchto zásad.

Tip: jak poznáte, že tonic, který pijete, obsahuje chcini? V ultrafialovém světle fosforeskuje.

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *