Domácí melounový sirup připravený za studena

Meloun patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce a stejně tak melounová příchuť je velmi populární. V obchodech ale sirup s melounovou příchutí, který by navíc nebyl plný konzervantů a aromat, nenajdete. Doma si ovšem melounový sirup můžete vyrobit velmi jednoduše a za studena.

Na domácí melounový sirup (asi 500 ml) budeme potřebovat:

  • polovinu středně velkého zralého a sladkého vodního melounu
  • 350 g krystalového bílého cukru (lze použít i třtinový)
  • 2 citrony
  • půl lžičky kyseliny citronové (není nutné)
  • větší mísu
  • plátno nebo jemné sítko
  • gumičku
  • nádobu s širokým hrdlem
  • lahev na hotový sirup

Postup:

Polovinu melounu můžeme buď odšťavnit (bude pak snadněji protékat přes plátno), nebo nakrájet na menší kousky či plátky do mísy. Zasypeme jej cukrem a necháme odstát v lednici minimálně 3 hodiny, ale klidně i přes noc. Meloun pustí hodně šťávy. Pokud jste jej nakrájeli, můžete ho v míste rozdrtit např. pomocí drtiče na bylinky nebo šťouchadla na brambory.

Přes vhodnou nádobu s otvorem větším než má zavařovací sklenice natáhneme plátno nebo jemné sítko. Plátno lze připevnit pomocí gumičky. Přes plánto meloun s cukrem přecedíme a pořádně vyždímáme, abychom získali co nejvíce šťávy. Do vymačkané tekutiny přidáme šťávu ze dvou citronů (podle chuti můžeme i více). V případě, že chceme sirup ještě zakonzervovat, přidáme i kyselinu citrónovou. Přelijeme do lahve a sirup je hotový, připravený ihned k podávání. Má hezkou světle růžovou barvu a příjemnou jemnou vůni. Před použití jej protřepejte a skladujte v lednici.

meloun limo

Melounová limonáda:

Melounový sirup ředíme zhruba v poměru 1:4 s perlivou vodou. Můžeme přidat krájenou limetku, snítku máty nebo kousky čerstvého melounu či jiného ovoce na ozdobu.

Vinný střik s příchutí melounu:

Vinařům by se tento recept rozhodně nelíbil, ale já mám ověřeno, že chutná zejména něžnému pohlaví. Stačí připravit střik z 1 dl bílého sladčího vína, 1 dl perlivé vody a přidat asi 20 ml melounového sirupu. Ozdobit můžeme opět ovocem či mátou.

Lucie

About kavovezrno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *