Druhy kávovarů

Kávovar je přístroj sloužící k přípravě espressa. K tomu dochází pod vysokým tlakem, díky kterému je horká voda protlačena přes namletou kávu. Bez kvalitního kávovaru nelze připravit kvalitní espresso (samozřejmě ani bez kvalitní kávy). Snad nejznámnějšími výrobci kávovarů jsou např. Faema, Saeco, Nuova Simonelli, Elektra, Gaggia, Expobar atd.

Plně automatické a poloautomatické domácí kávovary

Domácí kávovary mají buď páku, nebo jsou plně automatické. Uvnitř je vibrační čerpadlo, slabší než u profesionálních kávovarů, proto s nimi často není možné dosáhnout požadovaného tlaku 9 barů k přípravě espressa. Připravíte s nimi okolo 40 káv denně. Některé mají v sobě zabudovaný mlýnek, takže není potřeba kupovat jej zvlášť. Bývají vybaveny zásobníkem na vodu (do 3 litrů). Mohou být vybaveny i parní tryskou, která je ale slabší než u profesionálního stroje, takže kávové nápoje jako cappuccino nebo latte macchiato nejsou tak kvalitně připraveny. Provoz domácích kávovarů bývá ekonomický z hlediska spotřeby energie a jsou nenáročné i na obsluhu. Nevýhodou bývá nižší kvalita kávy, kolísavý tlak, poruchovost nebo zanášení vodním kamenem.

kávovar catler

domácí kávovar

Doporučení: domácí espresso kávovar levnější než 15 000 nemá smysl vůbec kupovat. Než obětovat spoustu peněz za takový stroj, který vám espresso stejně nepřipraví tak kvalitně jako profesionální stroj, raděj si pořiďte ruční mlýnek a připravujte si kávu doma některou z alternativních metod, které jsou jednoduché a výsledkem je kvalitní a výborná káva. Pokud vám nevadí větší investice a bez klasického espressa se prostě neobejdete, pořiďte si spíše repasovaný profesionální jednopákový kávovar.

Plně automatické profesionální kávovary

S takovým kávovarem se nejčastěji setkáme na benzinových pumpách nebo různých non stop hernách, kde se neřeší příliš kvalita kávy. Některé tyto kávovary jsou na kapsle. Obsluha je jednoduchá: stačí zmáčknout tlačítko.

Profesionální pákové kávovary

Pákové kávovary mohou být poloautomatické, automatické, jednopákové nebo vícepákové. Setkáte se s nimi v kavárnách. K jejich obsluze je třeba vyškoleného člověka. Díky lidskému faktoru s nimi lze připravit kvalitnější kávu než z automatů. Voda je přiváděna z vodovodního řádu přes změkčovač, který je třeba jednou měsíčně regenerovat. Díky změkčovači nehrozí tolik poškození kávovaru v důsledku usazování vodního kamene. Voda se ohřívá v bojleru, který je naplněn zhruba do tří čtvrtin. Zbytek prostoru zabírá pára, kterou používáme na šlehání mléka. Novější kávovary mohou mít i několik oddělených bojlerů. Automatický pákový kávovar má možnost nastavit množství vody, které protéká přes páku. U poloautomatického manuálně zapínáme i vypínáme.

S jednopákovým kávovarem připravíme zároveň maximálně 2 kávy. Se čtyřpákovým pak 8 káv. Co se týče pořizovací ceny, za levnější profesionální jednopákový kávovar, změkčovač vody, mlýnek a další nejnutnější příslušenství zaplatíte minimálně 60 tisíc (nabízí se zamyšlení: pokud by stejně kvalitní espresso dokázaly připravit automatické stroje, proč by pak kavárny dobrovolně utrácely takové částky?) Vzhledem k nízké poruchovosti pákových kávovarů je výhodné koupit repasovaný kávovar. Takto ušetříte i 50% z původní pořizovací ceny.

 

kávovar elektra

 

kávovar nuova simonelli

Rozšířené jsou i kapslové kávovary a kávovar na pody. Ke kapslovým kávovarům je potřeba nakupovat kapsle plněné mletou kávou, která je uvnitř vakuově uzavřená. Do podů je také balena dávka mleté kávy.

Lucie

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *