Espresso: malý, fascinující a dokonalý nápoj, který zná celý svět. Jak je to možné? Čím je tak zajímavý? Proč je pod drobnohledem takové spousty lidí? V článku s výstižným názvem se zaměříme na to, co je espresso, jak vzniklo a jak se připravuje.
Název espresso
Název je původem z Itálie. V italštině znamená espresso expresní/spěšný. Espresso se připravuje narychlo a Italové říkají, že zákazník má počkat na espresso, ale espresso nikdy nemá čekat na zákazníka (Proč? O tom níže). Češi často používají nesprávnou zkomoleninu presso. Zatímco espresso má jasně dané parametry, presso ani preso neexistuje.
Jak vzniklo espresso?
Vznik espressa je spojen se vznikem prvních espresso strojů. Ty se poprvé objevily v 19. století. Za jejich vynálezem stála potřeba najít možnost, jak zrychlit přípravu kvalitní kávy v kavárnách. Překapávaná a filtrovaná káva byla totiž časově náročnější na přípravu. 19. století bylo stoletím páry, není proto divu, že první espresso stroje fungovaly na principu síly páry. Většinou sice připravovaly kávu rychle, ale pouze pod tlakem okolo 1,5-2 barů. Průlom nastal až tehdy, kdy Achille Gaggia upravil a vylepšil Cremoneseův mechanismus a začal připravovat espresso pod, do té doby neslýchaným tlakem, 8-9 barů.
Náležitosti espressa
Espresso je nápoj o objemu většinou 20-30 ml, připravuje se z 8-16 g. mleté kávy pod tlakem okolo 9 barů. Vytéká z páky 25-30 vteřin. Na jeho povrchu je několikamilimetrová crema/pěna oříškové barvy. Espresso se servíruje v šálcích o objemu 60-80 ml, které dostaly název demi-tasse (půlšálek). Při přípravě espressa je důležité dbát na správnou extrakci, abychom docílili co nejlepší chuti.
Příprava espressa
Při práci s výběrovou kávou si extrakční poměr nejčastěji určuje sám barista či pražič dle jednotlivých káv, se kterými pracuje. V současné době kavárny často připravují espresso až z 16 g kávy a jeho objem je okolo 35 ml. Italský národní institut kávy určil tyto parametry pro přípravu espressa: 7.2 g kávy, objem 25-35 ml, délka extrakce 20-30 vteřin, tlak 9 barů, teplota vody: 90 stupňů.
Do páky si najemno nameleme kávu. Upěchujeme temperem/pěchovadlem silou okolo 15 kg. Propláchneme hlavu kávovaru spuštěním vody naprázdno, zasekneme páku a necháme espresso vytékat do nahřátého porcelánového silnostěnného hrníčku. Vypneme, jakmile nápoj dosáhne požadované gramáže. Extrakce trvá zhruba 25 vteřin. Espresso ihned servírujeme a také bychom jej měli co nejdříve vypít, než začne ztrácet vůni a plnou chuť.
Espresso je základem pro přípravu dalších kávových nápojů. Vychází z něj např. cappuccino, caffe latte, americano atd.
Lucie