Frappé

Frappé je studená napěněná káva, která je oblíbená zejména v létě, kdy potřebujeme zchladit. Slovo frappé pochází z francouzštiny a znamená vychlazený. Poprvé se začalo připravovat v Řecku v polovině 20. století. Vzniklo náhodně na veletrhu, kde firma Nestlé připravovala napěněný čokoládový nápoj v shakeru. Jeden ze zaměstnanců dostal o přestávce chuť na kávu, jenže neměl k dispozici horkou vodu. Tak si pro sebe takto připravil nápoj z ledu, instatní kávy a vody.

Frappé se servíruje do vyšší sklenice s dlouhou lžičkou a pije se brčkem. Lze si jej připravit různými způsoby a klidně do něj přidat zmrzlinu, ochucený sirup, šlehačku apod.

Pro přípravu tradičního frappé se využívá rozpustná káva sušená sprayováním, ne mražením. Neobsahuje totiž oleje, které zapříčiní nestálou pěnu. V praxi se ale často připravuje z běžné rozpustné kávy, případně z espressa. Pak se jedná o Frappé freddo.

  • Rozmixujeme instatní kávu a studenou vodu. Můžeme přidat mléko. Nápoj nalijeme do sklenice s několika kostkami ledu.
  • Frappé freddo (frappé z espressa): připravíme espresso nebo doppio (dvojité espresso), rozmixujeme jej s ledem a mlékem.

Tipy: můžete použít kromě mixéru také shaker a frappé pak nalévat přes sítko. Existují také pěniče mléka, které připraví i studenou mléčnou pěnu. Do frappé lze přidat ochucené sirupy, např. karamel, kokos, oříšek. V létě je výborným osvěžením třeba frappé s mátovým sirupem.

frappe

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *