Frappé je studená napěněná káva, která je oblíbená zejména v létě, kdy potřebujeme zchladit. Slovo frappé pochází z francouzštiny a znamená vychlazený. Poprvé se začalo připravovat v Řecku v polovině 20. století. Vzniklo náhodně na veletrhu, kde firma Nestlé připravovala napěněný čokoládový nápoj v shakeru. Jeden ze zaměstnanců dostal o přestávce chuť na kávu, jenže neměl k dispozici horkou vodu. Tak si pro sebe takto připravil nápoj z ledu, instatní kávy a vody.
Frappé se servíruje do vyšší sklenice s dlouhou lžičkou a pije se brčkem. Lze si jej připravit různými způsoby a klidně do něj přidat zmrzlinu, ochucený sirup, šlehačku apod.
Pro přípravu tradičního frappé se využívá rozpustná káva sušená sprayováním, ne mražením. Neobsahuje totiž oleje, které zapříčiní nestálou pěnu. V praxi se ale často připravuje z běžné rozpustné kávy, případně z espressa. Pak se jedná o Frappé freddo.
- Rozmixujeme instatní kávu a studenou vodu. Můžeme přidat mléko. Nápoj nalijeme do sklenice s několika kostkami ledu.
- Frappé freddo (frappé z espressa): připravíme espresso nebo doppio (dvojité espresso), rozmixujeme jej s ledem a mlékem.
Tipy: můžete použít kromě mixéru také shaker a frappé pak nalévat přes sítko. Existují také pěniče mléka, které připraví i studenou mléčnou pěnu. Do frappé lze přidat ochucené sirupy, např. karamel, kokos, oříšek. V létě je výborným osvěžením třeba frappé s mátovým sirupem.
Lucie