Guacamole je známý mexický pokrm, který se připravuje z avokáda. Jedná se o dip či pomazánku, kterou připravovali už Aztékové. Existuje spousta různých receptů na guacamole, ale základem je vždy avokádo, citronová nebo limetková šťáva, mořská sůl, rajčata a chilli papričky. Dále se přidává třeba česnek, koriandr, smetana, cibule apod. Tady je jeden z receptů, podle kterého si můžete guacamole připravit.
Potřebujeme:
- 2 větší zralá avokáda
- polovina citronu
- stroužek česneku
- hrst keříkových rajčat
- polovina cibule
- chilli papričky (není nutné)
- sůl, pepř
- nachos nebo pečivo
Postup:
Základem pro přípravu mexického dipu, guacamole, je zralé avokádo. Zralost avokáda lze většinou poznat pohmatem. Nesmí být ani moc tvrdé, ani moc měkké. Prostě tak akorát 🙂 Avokádo rozkrojíme podélně na poloviny, zbavíme pecky a pomocí lžičky vyjmeme veškerou dužinu do mísy. Zakápneme šťávou z citronu, rozmačkáme dužinu vidličkou, přidáme prolisovaný česnek, nakrájená rajčaata, na jemno nakrájenou cibuli, trochu mletých chilli papriček a dokořeníme solí a pepřem. Hotové guacamole podáváme s křupavými nachos lupínky nebo pečivem.
Lucie