Chia semínka, drobná semínka šalvěje hispánské, jsou v poslední době velmi oblíbenou potravinou, kterou můžeme přidávat do různých pokrmů (zeleninové placky, lívance, pečivo, smoothie nápoje, jogurt apod.). Dokáží na sebe navázat vodu a zvětšit několikanásobně svůj objem. Velmi jednoduše si z nich lze připravit pudink, který vás zasytí a zároveň si na něm pochutnáte. Stačí znát správný poměr: tekutina x semínka. Pak už můžete experimentovat s příchutěmi a připravovat různé druhy chia pudinků (např. i ve vegan nebo raw variantě). Doporučená dávka chia semínek je 2-3 lžíce denně.
K základní přípravě chia pudinku potřebujeme:
- 1 díl chia semínek
- 4-5 dílů tekutiny
Jako tekutinu můžete zvolit např. mléko (kravské, kokosové, ovesné, rýžové, sójové apod.), šťávu z ovoce, jogurt, smetanu apod. V jakékoli tekutině na sebe chia semínka váží vodu a zvětšují objem.
- sladidlo
Samotná chia semínka jsou bez chuti. Když je přidáte do neoslazeného mléka, budou chutnat stejně jako mléko. Ke slazení se mi nejvíce osvědčil med, javorový sirup nebo třtinový cukr. Pamatujte tedy na pravidlo: jakou chuť má tekutina, ve které chia semínka rozmícháte, takovou chuť bude mít i výsledný pudink.
Do sklenice nasypejte chia semínka a zalijte oslazenou tekutinou v poměru 1:4, případně 1:5. Pak už stačí během následujích 15 minut několikrát promíchat. Asi po čtvrt hodině je chia pudink hotový a můžete si jej dát do lednice alespoň na chvíli vychladit. Před servírováním lze dozdobit třeba ovocem a oříšky.
Já připravuju chia pudink pomocí malé 25 ml. odměrky. Do sklenice nasypu tuto odměrku plnou semínek a pak přidám další 4 odměrky tekutiny. Ihned promíchám a pak ještě po chvílích promíchávám. Pokud se mi zdá hodně hustý, přidám ještě trochu tekutiny. Výborný je chia pudink např. z ovesného nebo rýžového mléka. Tato rostlinná mléka jsou sama o sobě poměrně sladká, proto není třeba pudink dále přislazovat.
Na ozdobení se nejvíce hodí: čerstvé ovoce, sušené ovoce, oříšky, semínka, strouhaná čokoláda, kakaové boby atd.
Lucie