Kávovník

Kávovník patřící do rodu coffea. Je to rostlina s tmavými zelenými a lesklými listy, které mohou mít délku až 15 cm. Patří mezi ovocné dřeviny. Některé kávovníky řadíme mezi keře, některé mezi stromy. Z jejich semen se připravuje káva. Kávovník roste v subtropickém a tropickém podnebném pásmu. Nejvíce se pěstuje v Asii, Střední a Jižní Americe, v Africe a v Indonésii. Kávovník má rád teplo, vlhko a teplotu kolem 20 stupňů.  Existuje spousta druhů kávovníků, ovšem pouze kávovník arabský (a jeho odrůdy) a kávovník robusta se pěstují ve velkém měřítku.

kávovník

Kávovník se primárně vyskytoval nejvíce v pralesech, kde nemusel čelit větrům a ostrému slunečnímu svitu. Kávovníkové platnáže jsou proto často dokola chráněny jinými vyššími stromy ( např. kukuřice, banánovník). Kvete bílými květy jemné vůně, které se podobají jasmínu. Kvetou vždy jen pár dní, potom se mění na plody-kávové třešně. Ty se sklízí několikrát do roka. Zajímavé je, že na jednom kávovníku mohou být zároveň zralé plody i květy. Plody jsou nejdříve zelené, postupně žloutnou a červenají, nakonec získají tmavě červenou nebo fialovou barvu. V každém plodu, který je obalen slupkou a dužinou, jsou ve slupce, nazývané pergamen, schovaná dvě kávová zrna uložená plochou stranou k sobě (někdy jen jedno-tzv perlová káva).

kávovník

Kávovník arabský/Coffea arabica

Z hlediska produkce kávy je kávovník arabských nejvýznamnějším druhem ze všech kávovníků. Tvoří 75% světové produkce kávy. První úroda se sklízí po 6 letech. Dorůstá do výšky okolo 4 metrů. Plodí po dobu asi 30 let. Pěstuje se nejčastěji v nadmořské výšce 1000 až 1800 m. Kávovník arabský si můžeme vypěstovat i doma. Arabika obsahuje méně kofeinu než robusta.

Kávovník robusta/Coffea robusta-canephora

Kávovník robusta plodí už 2 roky po vysazení, narozdíl od kávovníku arabského je méně náročný na pěstování. Je odolnější vůči nízkým teplotám a nemocím. Pěstuje se v nadmořské výšce 500-900 m. Zrna jsou menší a méně kvalitní. Jeho sklizeň tvoří  asi 25% světové produkce. Káva připravená z robusty je velmi hořká a výrazná. Kávová zrna robusty jsou narozdíl od arabiky levnější.

Pokud si koupíte směs arabiky a robusty, např. v poměru 3:7 a prohlédnete si jednotlivá zrnka, uvidíte, jak jsou zrna robusty menší a zakulacená, kdežto zrnka arabiky jsou větší a protáhlého tvaru (viz obrázek).

arabika a robusta

Na kvalitu a chuťový profil kávy má vliv podnebí, způsob zpracování i celková péče od vysazení kávovníku až po upražení zrn. Pak už záleží jen na baristovi, který kávu připravuje.

Lucie

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *