Kroupový kuba s hlívou

Staročeský kuba je pokrm, který se dříve podával v poledne na Štědrý den. Jedli ho už staří slované. Dříve se k přípravě kuby používala houba stroček trubkovitý. Dnes se ale špatně shání, tak se osvědčila varianta s hlívou, případně se žampiony nebo jinými houbami.

Potřebujeme:

  • 300 g ječných krup
  • 1 větší cibuli
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř, kmín, majoránku

Postup:

Kroupy v míse propláchneme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc (není ale nutné). Poté je ve stejné vodě uvaříme do měkka s trochou soli. Trvá to asi 20 minut. Cibuli nakrájíme na větší kousky, smažíme na oleji ve větší pánvi, dokud nezesklovatí, poté přidáme nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek, pokmínujeme, osolíme a smažíme, až bude hlíva dozlatova. Nakonec vsypeme uvařené kroupy, dochutíme majoránkou a případně ještě solí a pepřem. Můžeme podlét trochou vody nebo zeleninového vývaru. Hotovou směs dáme do pekáčku s pečicím papírem a zapečeme při teplotě 200 stupňů asi 15 minut.

Kroupového kubu doporučuji podávat s kysaným zelím nebo se zeleninovým salátem.

kroupový kuba

Lucie

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *