Macaroni and cheese

Macaroni and cheese nebo také Mac and cheese je jídlo, které je velmi populární např. v Anglii nebo Americe. Česky bychom ho mohli jednoduše nazvat makaróny se sýrovou omáčkou. Vzhledem k tomu, že recept na Mac and cheese byl objeven v jedné z kuchařek ze 14. století, jídlo si získalo dlouholetou tradici. Není to nic pro dietáře. Díky množství sýru a mléka patří Mac and cheese mezi tučná a vydatná jídla. Zde je jednoduchý recept, jak si toto jídlo připravit.

Potřebujeme:

  • 250 g těstovin macaroni (kratší) nebo kolínek
  • 2 vrchovaté lžíce mouky
  • 100 g másla
  • 250 g čedaru
  • 80 g sýru pecorino
  • 1/2 litru plnotučného mléka
  • sůl, kajenský pepř, muškátový ořech
  • lžíci hořčice

Postup:

Nejdřív uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Vaříme je zhruba o minutku až dvě méně, protože je budeme později zapékat. V rendlíku na rozpuštěném másle osmahneme mouku do zlata a přidáme mléko, které jsme předtím ohřáli (ne do varu). Mícháme na mírném plameni do zhoustnutí. Poté odstavíme a přimícháme 3/4 množství nastrouhaného chedaru a sýr pecorino. Dále přidáme koření dle chuti a lžíci hořčice. Takto vytvořenou sýrovou omáčku smícháme s těstovinami, posypeme zbylým chedarem a dáme na 30 minut zapéct ve vymazaném pekáčku do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Posledních pět minut můžeme přepnout na funkci grilu, aby se vytvořila na povrchu hezká krusta.

Tip: pokud se preferujete např. low carb stravování, vyzkoušejte nahradit těstoviny třeba květákem. Se základním Mac and cheese receptem se dá hodně experimentovat.

Lucie

About kavovezrno

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *