Několik tipů k uspořádání cuppingu

O tom, co je kávový cupping, jsem psala už dříve v článku pod odkazem. Teď se v jednotlivých bodech zaměřím na to, co je potřeba připravit, na co nezapomenout nebo si dát pozor, když se rozhodnete cupping uspořádat, ať už doma, v kavárně nebo kdekoli jinde.

  • Připravte si cuppingové tabulky pro psaní poznámek. Můžete si je navrhnout sami, nebo najít vzor na internetu. Jak moc podrobné budou a na co se konkrétně budete chtít zaměřit u jednotlivých káv, to už záleží jen na vás. Pro vzor vkládám jednu jednoduchou tabulku, kterou jsem vytvořila pro vlastní potřeby (cupping v kavárně především pro zábavu a zpestření).

cuppingová tabulka

  • Nepodceňte přípravu. Vyberte několik vzorků čerstvě pražené kávy, nastavte si potřebnou hrubost mletí na mlýnku (pro cupping se káva mela nahrubo), zajistěte filtrovanou vodu, která bude mít optimální teplotu. Cupping se nejlépe provádí okolo vyššího kulatého stolu, ale možností je spousta. Zkrátka si upravte prostor tak, aby se všichni kolem stolu vlezli a cítili se pohodlně.
  • Zajistěte potřebné vybavení. Neobejdete se bez cuppingových lžičkek, misek, dobrého mlýnku, pomocných kelímků či nádob, digitální váhy nebo nádob s vodou na vyplachování lžiček.
  • Pokud děláte cupping na slepo (tzn., že účastníci neví, jakou kávu ochutnávají), důkladně si zaznamenejte, ve které misce jakou kávu máte. Jakmile se spletete, jste v háji. V případě, že by se pak např. jedna káva hodně vymykala a chtěli byste s ní nadále pracovat, nebudete vědět, která to byla.
  • Počet vzorků volte s rozumem. Pokud nepatříte vy ani ostatní účastníci cuppingu mezi kávové profesionály, ale jste spíše nadšenci, optimální počet vzorků je 6-8. Ale klidně můžete zvolit jen 2 nebo 3 kávy. Záleží na tom, s jakým cílem cupping organizujete. Pokud to přeženete a připravíte si vzorků více, je mnohem složitější zapamatovat si chutě, vytvářet si poznámky nebo se vracet k jednotlivým vzorkům.
  • Kdo je nemocný, ať se raději cuppingu neúčastní. Při cuppingu je zvykem vyplachovat si lžičky po ochutnání každé jednotlivé kávy v nádobě s vodou. Nádoba bývá často společná pro několik lidí (jen si představte, když máte např. 10 účastníků, z nichž si každý musí min. 10x opláchnout lžičku. Potřebovali byste buď dělat cupping u dřezu a lžičky neustále umývat, nebo spousty nádob s vodou).

cupping

  • Na závěr cuppingu si sdělte dojmy k jednotlivým kávám. Pokud jste si přichystali cupping naslepo, až po této fázi si řekněte, jaké kávy jste ochutnali. Pokud by účastníci znali předem kávy nebo pražírny, odkud pochází vzorky, může to hodně ovlivnit objektivitu hodnocení.

Pokud máte jakékoli vlastní tipy nebo poznámky k plánování a organizaci cuppingu, napište je do komentáře.

Lucie

About kavovezrno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *