Instantní, chcete-li rozpustná, káva je na trhu od roku 1938. Za jejím rozšířením stojí firma Nestlé. Svoji první rozpustnou kávu uvedla na trh pod značkou Nescafé, která se postupně stala jednou z nejznámějších značek světa. Instantní káva se stala velmi oblíbeným nápojem a to zejména díky rychlé a snadné přípravě, která spočívá pouze v zalití vodou, která by měla mít teplotu 83 stupňů, jinak hrozí přepálení.
Jak se instantní káva vyrábí?
Rozpustná káva se vyrábí za pomoci sušení rozprašováním nebo mražením. Pražená a umletá káva uvaří a následuje odpaření vody. Vznikne silně koncentrovaná káva. Ta se potom suší pomocí rozprašování nebo mražení. Jedná se o fyzikální proces, nikoli chemický. Ovšem často se instantní káva chemicky aromatizuje, protože při výrobě aroma ztrácí a sama o sobě nijak nevoní.
Dle legislativy uvádí výrobce na obalu instantní kávy, zda se jedná o 100% arabiku nebo ne, případně, zda je káva bezkofeinová. O původu, natož kvalitě použitých kávových zrn nevíme tedy zhola nic. Do některých instatních káv se dále přidávají obilniny, prášek z mletých fíků, cikorka (tj. náhražka kávy z kořene čekanky) apod. Pak se jedná o směs kávového a kávovinového extraktu. Hlavním problémem při výrově instatní kávy bývá zachování chuťových vlastností a aromatu. Na výrobu kilogramu rozpustné kávy je použito mnohem víc zelených kávových zrn než je tomu v případě pražené kávy. Rozpustné kávy se liší v množství kofeinu, což závisí na druhu kávy, ze kterého je vyrobena. Arabika má totiž nižší obsah kofeinu než levnější káva robusta. Tento údaj nepatří mezi povinně uváděné na obalu instantní kávy, proto se hodnotu nedozvíte.
Proč nepít instantní kávu
- Výrobci mohou použít nekvalitní kávová zrna, které by se jinak neprodaly. Je tedy možné, že pijete odpad.
- Upražená kávová zrna se doporučuje spotřebovat ideálně do 15 dní od pražení. Podívejte se na datum spotřeby na obalu instantní kávy a porovnejte…
- Instantní káva je často chemicky aromatizovaná.
- Instantní káva uspokojí především nenáročného konzumenta kvůli jednoduché přípravě a nízké ceně. To jsou hlavní klady, díky kterým je jí často odpuštěno to, že chuť je se zrnkovou kávou nesrovnatelná.
Čím nahradit instantní kávu?
Existuje spousta alternativních metod, jak si v domácích podmínkách připravit snadno a rychle lahodnou kávu. Myslím si, že jakmile jednou otevřete sáček čerstvě pražených kávových zrn, umelete si je a připravíte si z nich kávu, už nebudete chtít tu instantní. Rituál přípravy kávy je voňavý proces, bez kterého si spousta lidí neumí představit ani jeden den.
Když raději popíjíte větší šálek kávy, vyzkoušejte filtrovanou kávu. Pokud máte rádi espresso, doporučila bych moka konvičku. Milovníci kávy, kteří mají krom espressa rádi cappuccino nebo caffe latte si mohou pořídit domácí espresso kávovar. Pokud ale chcete kvalitní, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.
Rozhodně se hodí vlastnit mlýnek na kávu, případně vzduchotěsnou dózu pro uchování celých či umletých zrnek. Doporučuji nakupovat vždy čerstvě upraženou kávu z lokálních pražíren. K dostání jsou jak jednodruhové kávy, tak espresso směsi, světle i tmavě pražené. Kupujte po menších pytlících vždy jen tolik, kolik zvládnete v co nejkratší době spotřebovat. Viz pravidlo čerstvosti kávy.
Lucie