Technika latte art

Latte art technika je způsob nalévání napěněného mléka do cappuccina, při kterém vznikají na povrchu obrazce. Tuto techniku proslavil David Schomer ze Seattlu mezi lety 1989 a 1992. Začínal tvorbou srdíček na povrchu cappuccina a poté přidal i rozetku.

V latte artu existují dva styly: free pour a etchnig. Při free pour vznikne obrázek naléváním napěněného mléka do cappuccina. Obrázek je tvořen plynulými a jemnými pohyby při nalévání. Etching znamená nalití vrstvy mikropěny do kávy a následného dokreslování obrázků, při kterém se využívají nástroje jako např. párátka a šablony, případně se přidává kakao nebo toping.

Jak na latte art?

K tvorbě latte art je potřeba splňovat několik důlěžitých zásad. Základem je ale vždy správně napěněné mléko a espresso s hustou a tmavší cremou na povrchu (klidně dvojité), připravené do širokého cappuccinového šálku. Pro správné našlehání mléka budete potřebovat dobrou konvičku. Nejčastěji jsou k dostání konvičky z nerezu s protaženým a zahnutým zobáčkem v různých velikostech (pro přípravu 1, 2 nebo více cappuccin).

Ke šlehání použijte vychlezné plnotučné mléko, které nalijete zhruba do poloviny konvičky, ať má jakoukoli velikost. Konvička by měla být také studená. Trysku na chvíli propusťte, abyste vyfoukli zkondenzovanou vodu a nečistoty, ponořte asi 1 cm pod hladinu mléka a trysku zapněte naplno. Je potřeba, aby se v konvičce vytvořil vír. Následným posunováním trysky nahoru začíná mléko nabývat na objemu, tvoří se mikropěna. Jakmile získáte trochu cviku, budete moci snadno najít místo, ve kterém se nejlépe šlehá pěna. Ta by neměla obsahovat větší bublinky. Musí být jemná, vláčná, chuťově nasládlá. Jakmile vás začne konvička s mlékem pálit v ruce, trysku vypněte. Otřete ji vlhkým hadříkem a profoukněte. Prudkým sklepnutím o stůl se zbavíte případných větších bublin. Pak můžete ještě mléko na chvíli krouživými pohyby promíchat. Mléko na cappuccino by mělo mít teplotu okolo 60 stupňů. Obrázek na povrchu pak vznikne postupným opatrným naléváním mikropěny, která je lehčí než káva ale těžší než crema, proto se dostane mezi tyto dvě vrstvy.

Základním a jednoduchým obrazcem je jablíčko. Přes srdce, rozetku a tulipán se pak můžete postupně dostat ke složitějším obrazcům, nebo zkoušet etching.

Naučit se latte art jako samouk znamená připravit až několik set cappuccin. Můžete ale absolvovat kurzy, kde vám tuto techniku přiblíží a vy si ji vyzkoušíte pod dohledem odborníků. Důležité je učit se na profesionálním kávovaru, který má výkonnou trysku, což u domácích kávovarů většinou není.

Lucie

About kavovezrno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *