Výběrová káva

Zatím neexistuje přesná definice toho, co je výběrová káva. I přesto platí, že by výběrová káva měla splňovat několik kritérií. Je to především transparentnost a dohledatelnost původu a kvalitativní hodnoty. Výběrová káva tvoří 4% obchodovaného množství na světě. Většinou se pěstuje ve vyšších polohách, kde je trochu chladněji, proto déle zraje. Kávové třešně mají tedy více času, aby se v nich rozvinuly chutě.

Původ kávy: u výběrové kávy známe oblast i plantáž, kde byla vypěstována a odrůdu kávovníku. Plody jsou sklízeny ručním selekivním sběrem, kdy jsou otrhány jen zralé kávové třešně. Dále známe metodu zpracování (mokré, polopromyté), jméno farmáře, datum přijetí kávy do pražírny a datum pražení.

Kvalita: samotné údaje týkající se původu kávy nejsou jednoznačným ukazatelem, že jde o výběrovou kávu. Káva musí mít také výborné chuťové a aromatické vlastnosti. Dle stanov SCAA (Speciality Coffee Association of America) na hodnotící škále dosáhne 80 bodů a více. Pokud získá 84-80 bodů, jedná se o kávu velmi dobrou, v případě 85-89 bodů je vynikající. Kávy s 90-100 body jsou výběrové kávy mimořádně kvalitní. Výběrová káva může také získat ocenění: Cup of excellence. Přítomnost defektních zrn samozřejmě kvalitu snižuje. Pro zajímavost: instantní káva se často vyrábí z kávy, která má okolo 40 bodů.

Kde výběrovou kávu koupit? Výběrovou kávu lze koupit v přímo v pražírnách (záruka čerstvosti), coffee shopech nebo specializovaných obchodech. V supermarketu ji neseženet.

Proč výběrovou kávu kupovat? Možná stačí několikrát ochutnat výběrovou kávu a sami poznáte důvod. Výběrová káva je lahodná a krásně voní. Než se tato káva dostala do vašeho šálku, stálo to úsilí spousty lidí od samotných pěstitelů až po pražiče. Její koupí přispíváte na poctivé farmáře. Přívlastek výběrová se bohužel občas využívá i k označení kávy, která výše uvedené parametry nesplňuje.

káva

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *