AeroPress je oblíbená metoda, jak si připravit výbornou kávu. I přesto, že se jedná o vynález poměrně nový, v současné době podléhá kouzlu AeroPressu čím dál více lidí. AeroPress poprvé spatřil světlo světa roku 2005. Za jeho zrodem stojí Alan Adler, vynálezce aerodynamických hraček. Zařízení se vyrábí z odolného polykarbonátu, je skladné a téměř nerozbitné, takže si jej s sebou můžete přibalit i na cesty. Cena AeroPressu začíná někde kolem 750 korun. Káva se připravuje za pomoci tlaku, který ovšem není 9 barů, tak jako u espressa. Příprava kávy v AeroPressu je rychlá a zvládne ji i laik. Stejně tak lehce se čistí.
AeroPress se skládá z dvou válců, které do sebe zapadají a tvoří vzduchotěsný mechanismus. Dalo by se to připodobnit k injekční stříkačce. Do sítka se vkládá jemný papírový filtr.
Výhody: rychlost, snadné čištění, kvalitní šálek kávy (bohatá chuť, nízký obsah kyselin, minimalizace hořkosti), káva je díky jemnému filtru čistá, bez prašnosti jako je tomu např. u french pressu.
Nevýhody: snad jen to, že plast se časem opotřebuje
Postup: klasická metoda
- Papírový filtr propláchneme horkou vodou, tím jej zbavíme papírové chuti
- Filtr vložíme do sítka a zašroubujeme. AeroPress nasadíme filtrem na hrnek
- Do válce nasypeme středně hrubě umletou kávu (17 g na asi 270 ml vody)
- Kávu zalijeme vodou o teplotě 94 stupňů a promícháme
- Nasadíme píst a pomalu jej tlačíme dolů
Postup: obrácená metoda
- Píst nasadíme do válce a válec postavíme na píst
- Do válce nasypeme nahrubo yumletou kávu
- Kávu zalijeme trochou vody a promícháme, poté dolijeme vodu po okraj
- Necháme extrahovat půl minuty
- Do sítka vložíme propláchnutý filtr
- Zašroubujeme sítko s filtrem
- Celé zařízení otočíme a položíme na hrnek
- Pomalu tlačíme píst dolů
Lucie