AeroPress

AeroPress je oblíbená metoda, jak si připravit výbornou kávu. I přesto, že se jedná o vynález poměrně nový,  v současné době podléhá kouzlu AeroPressu čím dál více lidí. AeroPress poprvé spatřil světlo světa roku 2005. Za jeho zrodem stojí Alan Adler, vynálezce aerodynamických hraček. Zařízení se vyrábí z odolného polykarbonátu, je skladné a téměř nerozbitné, takže si jej s sebou můžete přibalit i na cesty. Cena AeroPressu začíná někde kolem 750 korun. Káva se připravuje za pomoci tlaku, který ovšem není 9 barů, tak jako u espressa. Příprava kávy v AeroPressu je rychlá a zvládne ji i laik. Stejně tak lehce se čistí.

AeroPress se skládá z dvou válců, které do sebe zapadají a tvoří vzduchotěsný mechanismus. Dalo by se to připodobnit k injekční stříkačce. Do sítka se vkládá jemný papírový filtr.

aeropress

Výhody: rychlost, snadné čištění, kvalitní šálek kávy (bohatá chuť, nízký obsah kyselin, minimalizace hořkosti), káva je díky jemnému filtru čistá, bez prašnosti jako je tomu např. u french pressu.

Nevýhody: snad jen to, že plast se časem opotřebuje

Postup: klasická metoda

  • Papírový filtr propláchneme horkou vodou, tím jej zbavíme papírové chuti
  • Filtr vložíme do sítka a zašroubujeme. AeroPress nasadíme filtrem na hrnek
  • Do válce nasypeme středně hrubě umletou kávu (17 g na asi 270 ml vody)
  • Kávu zalijeme vodou o teplotě 94 stupňů a promícháme
  • Nasadíme píst a pomalu jej tlačíme dolů

Postup: obrácená metoda

  • Píst nasadíme do válce a válec postavíme na píst
  • Do válce nasypeme nahrubo yumletou kávu
  • Kávu zalijeme trochou vody a promícháme, poté dolijeme vodu po okraj
  • Necháme extrahovat půl minuty
  • Do sítka vložíme propláchnutý filtr
  • Zašroubujeme sítko s filtrem
  • Celé zařízení otočíme a položíme na hrnek
  • Pomalu tlačíme píst dolů

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *