Káva se pěstuje ve více než padesáti zemích světa, a to mezi obratníky raka a kozoroha. Mezi největší producenty kávy patří státy Střední Ameriky, Jižní Ameriky, Asie a Afriky. Příznivci jednodruhových arabik, preferující espresso nebo filtrovanou kávu, vědí, že mezi jednotlivými kávami jsou rozdíly v chuti. Některé kávy jsou ovocné a svěží, jiné sladké, s čokoládovými nebo oříškovými tóny. Čím je tato odlišnost jednotlivých káv způsobena? Jedním z důvodů (vedle pražení nebo celkového zacházení se zrny) je původ kávových zrn.
Obecně: základní rozdíl mezi africkými a americkými kávami je především v aciditě. Africké kávy mívají vyšší aciditu. Zároveň jsou více ovocné a často chutnají podobně jako čaj. Časté jsou rybízové a citrusové tóny, tóny lesního ovoce a květinové aroma. Americké kávy bývají naopak méně acidní. Vyznačují se sladkými tóny, mají hutnější a krémové tělo, jejich chuť je vyvážená.
Africké kávy
Etiopie
Etiopské kávy jsou často typické lehkou, čistou, mnohdy květinovou a jasmínovou vůní, ovocnými tóny a citrusovými tóny. Někdy můžeme v chuti objevit černý čaj nebo med. V současné době má snad každá pražírna kávy v nabídce alespoň jednu etiopskou kávu. Etiopská káva zpracovaná suchou metodou je sladká a výrazná. Pokud jste etiopskou kávu ještě neochutnali, určitě vyzkoušejte. Výborná bude připravená např. některou z alternativních metod.
Burundi
Káva z Burundi má nižší aciditu, pyšní se ovocnými, čokoládovými nebo oříškovými tóny. Je sladká, mnohdy až karamelová. Připomíná zralé ovoce. Bohužel se často v této kávě objevuje tzv. bramborový defekt (napadená zrna jdou cítit syrovou bramborou).
Rwanda
Rwandské výběrové bourbon arabiky mají čistou chuť. Tato káva je sladká (díky vysokému obsahu cukru) a ovocná, celkově chuťově vyvážená káva s čokoládovými, citronovými nebo pomerančovými tóny. Má velmi jemnou aciditu. V závěru často ucítíte jablečnou kyselost.
Keňa
Kávy z Keni jsou typické vysokou aciditou. Bývají svěží a ovocné s tóny černého rybízu, borůvek, brusinek nebo ostružin.
Americké kávy
Guatemala
Guatemalská káva mívá vyváženou, kořenitou, plnou a nasládlou chuť. Zároveň v ní najdete citrusové tóny, tóny čokolády nebo karamelu.
El Salvador
Káva z El Salvadoru bývá hutná a krémová. V chuti můžeme rozpoznat fíky, karamel, máslové sušenky, nugát nebo čokoládu. Nečekejte vysokou aciditu.
Kolumbie
Říká se, že Kolumbijská káva patří mezi nejvíce aromatickou kávu. Krom intenzivní vůně bývá krémová s kouřovými tóny (díky vulkanické půdě v Kolumbii). Tělo je plné a sladké.
Brazílie
Barzilská káva je sladká, má hutné a krémové tělo a nízkou kyselost. Převažují tóny čokolády, nugátu a ořechů.
Kostarika
Káva z Kostariky je typická kořeněnou vůní a střední kyselostí. Její chuť je celkově vyvážená, silná a plná. Můžete cítit tóny čokolády, lískových ořechů, nugátu nebo peckovitého ovoce.
Lucie