Batch brew

Pokud chodíte pravidelně do kaváren, jistě jste se už setkali s kávovým nápojem zvaným Batch brew (čteme beč brů), zkráceně Batch. Mnozí už batch brew několikrát vyzkoušeli, přesto přesně netuší o co se jedná. Jednoduše řečeno, batch brew je překapávaná káva, k jejíž přípravě využíváme stroj a často ji připravujeme ve větším množství. Chuťově je batch brew velmi podobné jako filtrovaná káva, kterou připravíte např. metodou V60, v kalitě apod.

Co se týče náročnosti přípravy pro baristu, batch brew je poměrně jednoduchá záležitost. Jakmile máte vychytanou recepturu, stačí pomlet dané množství kávy, naplnit nádržku vodou, propláchnout filtr a zapnout tlačítko. V mezičase se tak barista může věnovat dalším věcem. Za velmi krátký čas připravíme větší množství kávy (zhruba litr kávy za 6 minut). Pro hosta v kavárně, kde nabízí batch brew, je výhoda v tom, že svou kávu dostane téměř ihned a často je také levnější než ručně připravovaný filtr. Pak už je na vás, co si vyberete. Když si počkáte, barista vám ručně připraví filtr, který je jen pro vás. Často si můžete také vybrat z několika druhů káv. Na druhou stranu si ale připlatíte.  Batch brew můžete mít hned, ale nevyberete si kávu.

Níže si popíšeme postup, jak připravíte batch brew v Technivorm Moccamasteru, což je v současné době jeden z nejznámějších domácích elektrických kávovarů k přípravě filtrované kávy (chcete-li, překapávačů). Pořizují si ho menší kavárny i domácnosti o několika členech.

Jak připravit 1 litr batch brew

Budeme potřebovat 60 g namleté kávy. Zvolíme středně hrubé mletí (jako k přípravě filtrované kávy metodou V60). Do umělého filtru v moccamasteru vložíme papírový filtr a propláchneme jej horkou vodou. Do propláchnutého filtru pak nasypeme pomletou kávu a zavřeme víkem. Pod filtr postavíme termosku. Do nádržky na vodu nalijeme litr studené vody (nejlépe balená voda). Nastavíme střední průtok a zapneme kávovar. Voda z nádržky se ohřívá a pomalu teče na kávu. Jakmile vyteče všechna voda, topné těleso se vypne. Necháme kávu ještě chvíli dokapat z filtru a můžeme servírovat.

Tipy:

  • I když káva nateče do termosky, ve které vydrží i několik hodin teplá, rozhodně doporučuji kávu spotřebovat do hodiny po extrakci, dokud je čerstvá a zachovává si chuťové i aromatické vlastnosti.
  • To, že se káva filtruje strojově, neznamená, že nemůžeme udělat žádnou chybu a káva bude vždy výborná. Pořád je třeba dodržovat základní pravidla, kterou jsou stejná pro přípravu jakéhokoli kávového nápoje. Používáme vždy čerstvou kávu a meleme ji až před samotnou přípravou. Důležitá je také čistota veškerého zařízení a kvalita použité vody.

Níže je hezké video od Europen Coffee Trip

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *