Tentokrát jsem vyzkoušela upéct cookies z kukuřičné mouky. Musím říct, že jsem předpokládala, že se to bude drobit a výsledek bude nic moc. Nicméně jsem byla velmi mile překvapena. Ano, lepek udělá svoje. Když je srovnám se sušenkami z pšeničné mouky, jsou drobivější, ale ne nějak významně. O to jsou ale chutnější, takže se toho vůbec nebojte a experimentujte jako já. Pokud chcete péct vegan cookies, pak stačí jen vyměnit klasické mléko za rostlinné. V receptu nejsou žádná vajíčka.
Potřebujeme:
- 2 hrnky hladké kukuřičné mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 mléka (kravské či rostlinné)
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 2 špetky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- lžička mleté skořice
- tři hrsti arašídů
Postup:
Nejprve v míse důkladně smícháme sypké suroviny: mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, skořici a dvě hrsti arašídů. Poté doprostřed vlijeme mléko a olej. Vymícháme těsto, ze kterého tvarujeme asi 1 cm vysoké sušenky. Na plechu děláme rozestupy, protože se při pečení ještě trochu rozjedou do stran. Nakonec posypeme zbylou hrstí arašídů a dáme péci do trouby vyhřáté 180 stupňů po dobu 20 minut.

Arašídy lze nahradit čokoládou nebo lentilkami. Záleží na vás. Dobrou chuť.
Lucie