Potřebujeme:
- 3/4 kg brambor
- 500 g uzeného masa
- lžíci sádla
- 2 větší cibule
- 350 g hrubé mouky
- sůl
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 2 vejce
- 1 balení kysaného zelí
- 2 větší cibule
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Ideálně již den předem.
- Jednu cibuli nakrájíme na jemno a uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle osmažíme obojí společně dozlatova a necháme vychladnout. Tímto budeme knedlíky plnit.
- Připravíme si zelí. Pokud to chcete udělat co nejjednodušeji, vymačkejte ze zelí vodu, vložte jej do zapékací mísy, trochu podlijte, osolte, přidejte kmín, trochu cukru dle chuti a nechejte asi 20 minut péct. Nemusíte se o nic tak o nic starat a budete mít volný sporák. Zelí není třeba nastavovat moukou. Pokud chcete zelí připravit na sporáku, dejte jej vařit zhruba z poloviny ponořené ve vodě, přidejte cukr (klidně i trochu octa) a sůl dle chuti. Asi po deseti minutách, zaprašte zelí hrubou moukou, dobře rozmíchejte a ještě chvíli povařte na mírném plameni.
- Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do větší mísy nebo přímo na pracovní desku. Přidáme mouku, vejce, škrob, sůl a vypracujeme těsto. Dle potřeby můžeme přidat více mouky. Těsto děláme rychle, aby nám nezačalo řídnout a lepit.
- Rukama vyválíme vždy váleček, ten rozřízneme na několik dílů, z nich vytvarujeme placku, na kterou vždy lžící pokládáme připravené uzené s cibulkou, okraje k sobě slepíme a vytvarujeme knedlík.
- Dáme vařit vodu ve velkém hrnci. Jakmile voda vře a knedlíky jsou připraveny, vkládáme je do ní a vaříme asi 10 minut. Když knedlíky vyplavou na povrch (může se tak stát už po pěti minutách), asi do tří minut je vytáhneme. Pokud bychom je nechali plavat na povrchu dlouho, rozvaří se.
- Osmažíme na troše sádla ještě druhou, na jemno nakrájenou, cibuli, kterou použijeme k servírování. Stejně tak můžeme knedlíky ještě posypat uzeným, pokud také zbude.

