Butter chicken

Butter chicken/máslové kuře je indické jídlo zjemněné smetanou, které si zamilujete. Není příliš výrazně kořeněné, proto je vhodné i pro děti.

Potřebujeme:

Na marinádu

  • 700 g kuřecích stehenních nebo prsních řízků
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (asi 2 cm)
  • 4 lžíce šťávy z citronu
  • 1 bílý plnotučný jogurt
  • 1 lžíci koření garam masala

Na omáčku

  • slunečnicový olej na smažení
  • 3 středně velké cibule
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce koření garam masala
  • lžička sladké papriky a lžička koriandru
  • lžička kurkumy
  • jednu konzervu rajčat
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • rýži nebo indický chléb jako přílohu

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme marinádu. Kuřecí řízky nakrájíme na drobnější kousky, vložíme do mísy a smícháme s dalšími ingrediencemi na marinádu. Necháme marinovat ideálně přes noc v lednici. Pokud nemáte čas, nechejte marinovat při pokojové teplotě, než připravíte omáčku.
  2. Dále připravíme omáčku. Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Až je hezky zlatavá, přidáme prolisovaný česnek a zasypeme veškerým kořením (garam masala, kurkuma, koriandr, paprika). Ještě chvíli restujeme, aby se koření rozvonělo.
  3. Přidáme rajčata, necháme chvíli prohřát a poté vlijeme smetanu.
  4. Celou směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Nyní můžeme omáčku ochutnat a dle potřeby osolit, případně přidat smetanu a chilli.
  5. Do připravené omáčky vložíme marinované kuřecí maso a necháme společně vařit. Bude to trvat zhruba 30 minut. Maso by se mělo vařit pomalu, aby bylo křehké. Po půl hodině můžete vytáhnout větší kousek, rozkrojit a zjistit, zda je uvnitř dostatečně hotové.
  6. Jakmile je kuřecí maso hotové, vmíchejte do omáčky máslo.
  7. Butter chicken servírujeme s indickým chlebem nebo s rýží. Můžeme případně posypat čerstvými listy koriandru.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *