Butter chicken/máslové kuře je indické jídlo zjemněné smetanou, které si zamilujete. Není příliš výrazně kořeněné, proto je vhodné i pro děti.
Potřebujeme:
Na marinádu
- 700 g kuřecích stehenních nebo prsních řízků
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru (asi 2 cm)
- 4 lžíce šťávy z citronu
- 1 bílý plnotučný jogurt
- 1 lžíci koření garam masala
Na omáčku
- slunečnicový olej na smažení
- 3 středně velké cibule
- 3 větší stroužky česneku
- 2 lžíce koření garam masala
- lžička sladké papriky a lžička koriandru
- lžička kurkumy
- jednu konzervu rajčat
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- sůl
- rýži nebo indický chléb jako přílohu
Postup:
- Nejdříve si připravíme marinádu. Kuřecí řízky nakrájíme na drobnější kousky, vložíme do mísy a smícháme s dalšími ingrediencemi na marinádu. Necháme marinovat ideálně přes noc v lednici. Pokud nemáte čas, nechejte marinovat při pokojové teplotě, než připravíte omáčku.
- Dále připravíme omáčku. Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Až je hezky zlatavá, přidáme prolisovaný česnek a zasypeme veškerým kořením (garam masala, kurkuma, koriandr, paprika). Ještě chvíli restujeme, aby se koření rozvonělo.
- Přidáme rajčata, necháme chvíli prohřát a poté vlijeme smetanu.
- Celou směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Nyní můžeme omáčku ochutnat a dle potřeby osolit, případně přidat smetanu a chilli.
- Do připravené omáčky vložíme marinované kuřecí maso a necháme společně vařit. Bude to trvat zhruba 30 minut. Maso by se mělo vařit pomalu, aby bylo křehké. Po půl hodině můžete vytáhnout větší kousek, rozkrojit a zjistit, zda je uvnitř dostatečně hotové.
- Jakmile je kuřecí maso hotové, vmíchejte do omáčky máslo.
- Butter chicken servírujeme s indickým chlebem nebo s rýží. Můžeme případně posypat čerstvými listy koriandru.
