Caffè latte

Caffè latte je kávový nápoj s mlékem, který je oblíbený zejména u lidí, kteří mají rádi slabší kávu s větším množstvím mléka, než se používá u cappuccina. Nejčastěji si ho dávají ženy a nechávají si do něj přidávat různé příchutě (ochucené sirupy, posypání skořicí, kakaem). Caffè latte má objem 250-280 ml. Pro srovnání: cappuccino má objem 150-180 ml). Caffè latte se připravuje nejčastěji do šálku s uchem, někdy také do sklenice, ale v tomto případě nemá oddělené vrstvy jako je tomu u Latte macchiato. Ve Francii se s ním setkáte pod názvem café au lait a v Austrálii zase pod flat white. Zkušený barista připraví často Caffè latte s obrázkem na povrchu (technika latte art).

Za zrodem Caffè latte stojí barista Lino Meiorin, který v podniku Caffe Mediterrauneum asi v polovině 20. století začal na přání zákazníků přidávat do cappuccina více mléka. Cappuccino se totiž některým lidem zdálo příliš silné. Postupně kavárna zařadila Caffè latte do své nabídky.

Na obrázku můžete vidět rozdíl mezi Caffè latte a Latte macchiato. Zdroj: www.piccoloneexistuje.cz

caffe latte

Jak na přípravu Caffè latte?

Potřebujeme:

  • 8 g kávy
  • asi 200 ml mléka
  • šálek s uchem o objemu více než 250 ml
  • konvičku na napěnění mléka

Postup:

Do nahřátého hrnku si připravíme espresso. Pod tryskou kávovaru napěníme mléko do stavu mikropěny (teplota okolo 60 stupňů). Tou potom zalijeme espresso až po okraj šálku.

Pokud si chcete objednat Caffè latte v zahraničí, zejména v Itálii, nezkracujte název na pouhé latte. Mohlo by se stát, že dostanete sklenici mléka. V České republice republice vás ale většinou pochopí (stejná problematika jako presso versus espresso). Do nápojových lístků kaváren rozhodně ale nepatří názvy jako laté, latte, nebo hůře latéčko.

caffe latte

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *