Cascara

Je zvláštní, že kávu znají všichni, kdežto cascara (ze španěl. cáscara-slupka), nápoj připravený z kávové třešně, se až nyní pomalu dostává do povědomí více a více milovníků kofeinových nápojů. Kávová zrnka jsou jádrem schovaným uvnitř kávové třešně. Kávové třešně se po sklizni zbaví dužiny a samotné jádro, kávová zrna, se poté praží a dále se z nich připravuje káva. Slupky slouží jako hnojivo pro kávovníky. Příprava Cascary spočívá v tom, že po sklizni se kávová třešeň naopak zbavuje jádra. Dužina (slupka) se suší, případně se i zlehka opraží. Někdy se třešně suší také vcelku a odělují se od kávových zrn až za sucha. Tato metoda je lepší, protože je šetrnější a kávové slupky si navíc zachovávají bohatší chuť. Usušené slupky se pak zalévají horkou vodou a louhují. Výsledkem je ovocný, nasládlý, svěží a lahodný nápoj zvaný cascara. Výsledná chuť cascary se může lišit v závislosti na odrůdě kávy.

Cascara slaví úspěch jak u milovníků kávy, tak čaje. Pyšní se obsahem antioxidantů i vitamínů. Navíc obsahuje kofein, takže vás i lehce povzbudí a nakopne. Chutná tak trochu jako třešně, brusinky, rooibos nebo šípkový čaj. V teplé podobě zahřeje, chlazená cascara s ledem (nebo s pomerančovou šťávou) zase osvěží.

Jak si cascaru připravit?

Příprava je stejná jako u sypaného čaje. Zalijete horkou vodou, necháte louhovat, přecedíte, nalejete, popíjíte. Lze ji dochutit citronem, zázvorem nebo přisladit medem či cukrem. Doporučuje se zhruba 15 až 20 g cascary na 500 ml vody. S dobou louhování lze experimentovat. Někomu chutná víc, když se louhuje 5 minut, někdo si ji nechá louhovat i 20 minut.

Kde cascaru koupit?

Hledejte zatím převážně na internetu. Občas na cascaru narazíte v nějaké pražírně kávy (např. Doubleshot), na eshopech nebo v obchodech s kávou nebo čajem, příp. v jiných specializovaných obchodech.

cascara

cascara

cascara

 

 

 

 

 

 

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.