Jednou z variant, jak připravit dobrou filtrovanou kávu, je použití zařízení s názvem chemex. Byl vynalezen roku 1940 v USA doktorem Peterem Schlumbohmem. Chemex je v podstatě skleněná konev nebo karafa. Jeho nejužší část je obalena dřevem a koženým provázkem, za který se dobře drží. Horní část chemexu slouží k vložení filtru.
Příprava kávy v chemexu
Potřebujeme: chemex, papírový filtr, vodu, mlýnek na kávu, čerstvou kávu (30 g na 500 ml vody, nejlépe jednodruhovou), konvici na vodu, stopky, hrnek
Postup:
- Nameleme si kávu (hrubé mletí-kratší čas, jemnější mletí-delší čas). Použijeme 700 g vody na 52 g kávy
- Filtr propláchneme horkou vodou (asi 3 dl). Káva tak nebude mít papírovou chuť.
- Vodu přivedeme k varu a necháme chvíli odstát, aby měla zhruba 95 stupňů.
- Kávu zalijeme 100g vody, aby došlo k předspaření. Počkáme minutu a půl.
- Poté kávu proléváme pomalu a rovnoměrně zbytkem vody. Káva se postupně filtruje do spodní části chemexu. Celý proces louhování by měl trvat 3-4 minuty.
Proces přípravy kávy v chemexu můžete vidět ve videu níže
Lucka