Chemex

Jednou z variant, jak připravit dobrou filtrovanou kávu, je použití zařízení s názvem chemex. Byl vynalezen roku 1940 v USA doktorem Peterem Schlumbohmem. Chemex je v podstatě skleněná konev nebo karafa. Jeho nejužší část je obalena dřevem a koženým provázkem, za který se dobře drží. Horní část chemexu slouží k vložení filtru.

Příprava kávy v chemexu

Potřebujeme: chemex, papírový filtr, vodu, mlýnek na kávu, čerstvou kávu (30 g na 500 ml vody, nejlépe jednodruhovou), konvici na vodu, stopky, hrnek

Postup:

  • Nameleme si kávu (hrubé mletí-kratší čas, jemnější mletí-delší čas). Použijeme 700 g vody na 52 g kávy
  • Filtr propláchneme horkou vodou (asi 3 dl). Káva tak nebude mít papírovou chuť.
  • Vodu přivedeme k varu a necháme chvíli odstát, aby měla zhruba 95 stupňů.
  • Kávu zalijeme 100g vody, aby došlo k předspaření. Počkáme minutu a půl.
  • Poté kávu proléváme pomalu a rovnoměrně zbytkem vody. Káva se postupně filtruje do spodní části chemexu. Celý proces louhování by měl trvat 3-4 minuty.

chemex

Proces přípravy kávy v chemexu můžete vidět ve videu níže

Lucka

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *