Navštěvujete pravidelně kavárny, nebo restaurace? Rádi si posedíte u šálky lahodné kávy? Ať už je vaším oblíbeným nápojem cappuccino, irská káva, espresso nebo ristretto, je několik podstatných informací týkajících se kávy, které byste měli znát, aby nenastal trapas. Především se hodí orientace v jednotlivých typech kávových nápojů. V tomto článku se zaměříme na základní informace, kterými je dobré se vybavit.
Jak začít? Asi několika pravidly, podle kterých v kavárně ihned poznáte člověka, který ví o kávě jen to, že snad obsahuje kofein a má povzbuzující účinky. Takže jak poznáte absolutního kavárenského lajka?
- Neznalec si v kavárně objedná rozpustnou kávu, obyčejnou kávu, nebo tzv. nesco (tím myslí Nescafé).
- Neznalec si objedná espresso, a pokud dostane opravdové espresso, diví se, že je malé a na číšníka volá, že nechtěl přece piccolo.
- Neznalec se ptá: Jakou máte kávu? Tím ale nemyslí značku kávy, ani se nepídí po tom, odkud se zrna dováží nebo kde se praží. Chce slyšet: espresso, cappuccino, latte macchiato atd. Mimochodem, všechno lze samozřejmě vyčíst s nápojového lístku.
- Neznalec si objedná cappuccino s mlékem nebo cappuccino bez mléka.
- Nechápe, proč cena ristretta bývá často stejná jako cena espressa nebo americana. Vždyť přece americano je o tolik větší!
- Neznalec pojmenovává kávy zvláštními výrazy, které slyšel nejspíš u jiných neznalců. Obsluha se pak musí někdy pídit po tom, co si to host vlastně přeje. Místo espresso dopppio řekne duplo, místo ristretto řekne piccolo. Snad nejčastěji komoleným slovem v kavárenství je slovo macchiato (makjáto), které dostává nejrůznější podoby od mačijáta, přes mučáto až po mokačíno.
Takže přejděme k tomu, co byste, jako správný kavárenský host, měli znát, ať si neseknete ostudu. Je to především správné názvosloví. Obrázek níže mluví za vše.
Espresso: 30-35 ml. K jeho přípravě se používá zhruba 8 g. kávy. Šálek na espresso má většinou objem do 90 ml. Pro ty, kteří nemají moc představu, kolik je 30 ml., stačí vědět, že panák alkoholu má 40 ml. Pak už je jednoduché to porovnat.
Ristretto: 20 ml. Ristretto je menší než espresso. K přípravě se používá stejné množství namleté kávy, proto i cena většinou bývá stejná.
Americano: americano je opět připravováno z espressa, které se doplní horkou vodou v poměru 1:5. Množství kávy zůstává stále stejné. Na americanu většinou nebývá crema (kréma), protože se díky dolití horkou vodou rozpustí.
Espresso dopio: 60 ml. K přípravě espressa dopia se používá dvojnásobné množství kávy než u espressa, tj. zhruba 14 g. Dejte si ho v případě, že potřebujete nakopnout.
Cappuccino: 150-180 ml. Základem cappuccina je espresso a do něj se přidává teplé napěněné mléko. Na povrchu cappuccina jsou asi 2 cm mléčné pěny. Cappuccino má takovou teplotu, že ho můžete pít okamžitě a neopaříte se. Mléko se totiž ohřívá na zhruba 65 stupňů.
Caffé latte: min. 250 ml. Opět se připravuje z espressa, které se následně doleje teplým napěněným mlékem. Oblíbenou variantou je latte macchiato, které vznikne tak, že do vysoké sklenice najijete napěněné mléko. To se asi po 30 sekundách rozdělí na mléko a mléčnou pěnu. Pak už stačí jen vlít espresso a vzniknou 3 výrazné pruhy. Pozor! Pokud si objednáte jen latte, může se stát, že vám přinesou sklenici mléka.
V kavárnách se kávy připravují z čerstvě namleté kávy. Espresso se extrahuje zhruba 25 sekund pod tlakem 9 barů.
Zdroj obrázků: http://www.piccoloneexistuje.cz/
Lucka