Chyby, kterým se vyvarovat, když provozujete kavárnu

Když se snažíte uspokojit všechny

Přeplácané menu, které chce uspokojit každého hosta od batolete až po prababičku, není šťastným řešením. Možná k vám budou chodit celé rodiny, tatínek si dá točené pivo, maminka cappuccino z výběrové kávy, pro děti zmrzlinu do kornoutku, babičce dort a turka, pro tetičku dvojku vína z Mikulova. Je to vážně to, co chcete? Provozujete kavárnu, vinotéku nebo pivnici? Nesnažte se za každou cenu uspokojit všechny. Bude pro vás náročné řešit zásobování a nároky na zaměstnance jsou ihned vyšší, pokud stojíte o celkové udržení kvality servírovaných produktů. Stejně se vám to nakonec úplně nepovede, protože tatínek nepije točený Pale Ale, který máte zrovna na čepu, ale uznává jen světlý ležák a babička nechce kyselé espresso, nýbrž rozpustnou.

Hosté si občas postesknou, že nemáte v nabídce jejich oblíbený drink, ale vy můžete nabídnout něco podobného, lepšího. Buďte si jistí vaší silnou stránkou. Káva a cheesecaky. Káva a točené pivní speciály. Káva a víno z rodinného vinařství. Káva a buchty. Káva a čokoláda. Objevte vaši silnou stránku a zaměřte se na ni. Vsaďte více na kvalitu než na množství a širové spektrum nabízených produktů.

Když nemáte finanční rezervu

Pokud otevíráte novou kavárnu, připravte si finanční rezervu, která vám vystačí alespoň na několik měsíců. Může se stát, že začnete v květnu a vaší nejsilnější sezónou bude každoročně prosinec-březen. Nepočítejte s tím, že budete od prvního dne vydělávat. Rozjezd kavárny většinou trvá. Může to být i rok nebo dva. I v případě, že je vaše kavárna už zaběhnutá, se snažte mít finanční rezervu. Může se vám pokazit kávovar nebo mlýnek, možná budete potřebovat novou chladicí vitrínu na zákusky.

Když podceníte výběr lokality

Vybrat vhodnou lokalitu je základ úspěchu. Není vůbec vyloučeno, že si otevřete kavárnu na mýtince uprostřed lesa, kam nevede žádná cesta, a budete mít každý den plno. Šance jsou ale poněkud malé. Pojďme si rozebrat základní možnosti a jejich výhody a nevýhody. Článek o výběru vhodné lokality pro vaši kavárnu najdete pod odkazem.

Když brzy polevíte

Vaše kavárna je hojně navštěvovaná a vy jste spokojeni? Nepolevujte. Snažte se tento stav ještě vylepšit nebo alespoň udržet. Jakmile se na všechno vykašlete, po čase o hosty přijdete. Pokud klesne kvalita kávy, dezertů či obsluhy, vaši hosté se mohou velmi brzo přesunout k lepší konkurenci. Nepodceňte to. Berte to jako vaši zodpovědnost.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *