Asi netřeba zmiňovat skutečnost, že slazením kvalitní a dobře připravené kávy přicházíte o úplný požitek z ní. Nicméně je jasné, že každý občas dostane chuť na něco sladkého a občas přijde vhod třeba i káva se šlehačkou, zmrzlinou nebo alespoň kouskem čokolády. Ať už je to jakkoli, kávu není nutné sladit jen cukrem. Jsou i další, chuťově zajímavé možnosti, kterých využívají zejména ti, co si hlídají postavu nebo se chtějí stravovat zdravě.
- Med
Je zcela běžné, že lidé sladí kávu medem. Např. cappuccino se skořicí a kapkou medu, to prostě musíte vyzkoušet! Poctivý med od včelaře je rozhodně lepší variantou než bílý cukr.
- Kokosový cukr
Díky nižšímu glykemickému indenxu a obsahu antioxidantů je kokosový cukr zdravější a chutná varianta bílého cukru. Na kokosovém cukru je zajímavé, že jeho chuť se může v průběhu roku měnit v závislosti na různých sklizních. Krom kávy vyzkoušejte i kakao slazené kokosovým cukrem.
- Melasa
Melasa je tmavě hnědý až černý hustý sirup, který vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny. Obsahuje pro tělo cenné vitamíny a minerální látky. Používá se při ekzémech, lupénce i zácpě. Chuťově je hodně specifická, určitě stojí za to vyzkoušet.
- Mléko
Mléko kávu zjemní, zejména v případě hodně hořké a silné kávy. Kdo je často mlsný, určitě ocení cappuccino. Je to totiž nápoj sám o sobě poměrně sladký (pokud je správně připraven). Cappuccino vzniká tak, že se espresso zalévá mlékem o teplotě okolo 70 stupňů. Pokud je cappuccino špatně připravené a mléko projde varem, jeho přirozená sladkost se vytrácí. Použít můžete např. také ovesné mléko, které je, na rozdíl od kravského, více sladké (ocení vegani). K tomu trocha skořice a z kávy se stává zákusek.
Jak si kávu vychutnat bez cukru?
Pokud pijete už léta kávu s cukrem a nejste schopni se slazením skoncovat, poradím vám několik tipů. Záleží hodně na kávě. Proč lidé kávu sladí? Většinou proto, že jim nechutná a potřebují něčím přebít štiplavou hořkost nebo jinou pachuť. Problémem je vždy nekvalitní nebo přepražená káva, případně špatný způsob její přípravy kávy. Jestliže si kávu připravujete doma, vyzkoušejte světle pražená zrna výběrové kávy. Taková káva vyniká přirozeně ovocnou chutí. Uvidíte, že cukr nebude potřeba. V kavárně by vás mohlo uspokojit správně připravené cappuccino či caffe latte ze světle pražené kávy, které má jemnou krémovou pěnu a opět se v něm nevyskytuje nepříjemná hořkost či spálená chuť.
Lucie