Potřebujeme:
- plechovku cizrny
- 1 tofu (může být i ochucené)
- 1 menší cibuli
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- šťávu z poloviny citronu
- lžičku kurkumy
- sůl, pepř, sójovou omáčku
- čerstvou bylinku (pažitka, petržel apod.)
Postup:
Cizrnu rozmixuje s fotu a na drobno nakrájeným česnekem do hladka. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli (pokud vám čerstvá cibule v pomazánce přijde příliš ostrá, můžete ji na chvíli osmahnout, případně spařit horkou vodou). Dále vmícháme olivový olej, šťávu z citronu, kurkumu, sůl a pepř. Nakonec můžeme dochutit sójovou omáčkou nebo čerstvou bylinkou. Pokud se vám pomazánka zdá příliš hutná, lze ji rozředit trochou nálevu, ve kterém byla cizrna.
Cizrnová pomazánka je dobrá jak k čerstvému pečivu, tak k zelenině krájené na hranolky. Výborná je také na topinky.
Lucie