Cizrnové kari je rychlé veganské jídlo, které připravíte v klidu do 40 minut. Obsahuje hodně kurkumy, která je bohatá na antioxidanty a neznám člověka, kterému by toto jídlo nechutnalo. Pokud chcete, je možné nahradit cizrnu kuřecím masem. Jako přílohu doporučuji indické chléb naan nebo basmati rýži.
Potřebujeme:
- 2 větší žluté cibule
- 2 stroužky česneku
- lžičku koření garam masala
- lžičku kurkumy
- konzervu krájených rajčat
- konzervu cizrny
- konzervu kokosového mléka (alespoň 300 ml)
- trochu olivového oleje na smažení
- rýži basmati nebo indický chléb naan jako přílohu
Postup:
- Cibuli nakrájíme na větší kousky a smažíme na olivovém oleji. Až zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek, garam masalu a kurkumu. Chvíli mícháme a necháme rozvonět. Poté přilejeme rajčata z konzervy a společně povaříme zhruba deset minut.
2. Do rajčatové směsi přidáme kokosové mléko, sůl, pepř a společně povaříme ještě asi čtvrt hodiny. Kari by mělo během této doby trochu zhoustnout.
3. Kari rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud by se vám zdálo příliš řídké, je možné kari rozmixovat společně s polovinou cizrny. Zbytek cizrny přidáme až do rozmixovaného kari a necháme chvíli prohřát. Není nutné kari mixovat. Můžete ho klidně nechat i s kousky cibule a rajčat. My máme ale raději krémovou omáčku.
4. Cizrnové kari servírujeme s rýží nebo indickým chlebem.
