Naprosto jednoduchý, zdravý a přitom výborný luštěninový salát, který připravíte během deseti minut. Můžete jej udělat pouze z cizrny, nebo cizrnu libovolně kombinovat s fazolemi nebo čočkou. Poprvé jsem vyzkoušela zálivku z tahini a musím říct, že je skvělá! Navíc, pokud chcete ze salátu udělat pomazánku, stačí luštěniny rozmixovat.
Potřebujeme:
- 2 plechovky cizrny (nebo 1x cizrnu a 1x jinou luštěninu)
- svazek jarní cibulky
- 1 menší červenou cibulku
- tři hrsti vlašských nebo pekanových ořechů
- hrst brusinek (nemusí být)
- 7 lžiček tahini (sezamová pasta)
- šťávu z 1 menšího citronu
- dvě lžíce vody
- sůl, pepř
Postup:
V míse smícháme cizrnu s jarní cibulkou pokrájenou na malé kroužky, dále přidáme na jemno nakrájenou červenou cibuli, ořechy a brusinky. Bokem v misce připravíme zálivku smícháním tahini, citronové šťávy, vody a pepře. Množství citronové šťávy můžeme upravit dle chuti. Nakonec vmícháme zálivku do salátu, opepříme a podáváme třeba s čerstvým pečivem.
Tip: nálev z cizrny nemusíte vylévat. Lze ho velmi dobře vyšlehat do pěny. Přidáním cukru (případně xantanové gumy) a postupným zašlehání ve vodní lázni roztopené čokolády získáte veganskou čokoládovou pěnu.
Lucie