Cizrnový vegan salát

Naprosto jednoduchý, zdravý a přitom výborný luštěninový salát, který připravíte během deseti minut. Můžete jej udělat pouze z cizrny, nebo cizrnu libovolně kombinovat s fazolemi nebo čočkou. Poprvé jsem vyzkoušela zálivku z tahini a musím říct, že je skvělá! Navíc, pokud chcete ze salátu udělat pomazánku, stačí luštěniny rozmixovat.

Potřebujeme:

  • 2 plechovky cizrny (nebo 1x cizrnu a 1x jinou luštěninu)
  • svazek jarní cibulky
  • 1 menší červenou cibulku
  • tři hrsti vlašských nebo pekanových ořechů
  • hrst brusinek (nemusí být)
  • 7 lžiček tahini (sezamová pasta)
  • šťávu z 1 menšího citronu
  • dvě lžíce vody
  • sůl, pepř

Postup:

V míse smícháme cizrnu s jarní cibulkou pokrájenou na malé kroužky, dále přidáme na jemno nakrájenou červenou cibuli, ořechy a brusinky. Bokem v misce připravíme zálivku smícháním tahini, citronové šťávy, vody a pepře. Množství citronové šťávy můžeme upravit dle chuti. Nakonec vmícháme zálivku do salátu, opepříme a podáváme třeba s čerstvým pečivem.

cizrnový salát

Tip: nálev z cizrny nemusíte vylévat. Lze ho velmi dobře vyšlehat do pěny. Přidáním cukru (případně xantanové gumy) a postupným zašlehání ve vodní lázni roztopené čokolády získáte veganskou čokoládovou pěnu.

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.