Co je potřeba k otevření vlastní kavárny

Následující článek nabízí seznam nejdůležitějších náležitostí, které musíte zajistit před otevřením vlastního podniku. Pomiňme zde další podstatné okolnosti jako je odhodlání, koncept či rozpočet. V jednotlivých bodech jsem sepsala, co je třeba vyřídit, abyste vaši kavárnu, cukrárnu či bar mohli legálně provozovat. Většinu povolení budete vyřizovat osobně a počítejte s tím, že vám to zabere dost času.

  1. Vyberte si vhodnou lokalitu a najděte konkrétní vyhovující prostor, jež bude odpovídat vašim představám. Pokud je již připraven k provozování kavárny a je zkolaudovaný k tomuto účelu, přeskočte bod číslo dva a pokračuje rovnou k bodu číslo 3.
  2. Pokud kavárnu budete provozovat v nově zbudovaném prostoru nebo prostoru, který není zkolaudovaný k tomuto účelu, je třeba vyřídit změnu užívání stavby a následně kolaudaci. Necháte si vytvořit projektovou dokumentaci, se kterou půjdete na stavební úřad. Dále zajistíte vyjádření záchranného hasičského sboru opět na základě projektové dokumentace a přiloženého Bezpečnostního požárního řešení, které vypracovala odborně způsobilá osoba. Nakonec budete na stavebním úřadu žádat o kolaudační souhlas. Kolaudace musí proběhnout nejpozději v den otevření. V případě, že byste se rádi pustili do stavebních úprav již zkolaudované kavárny, opět je nutná komunikace se stavebním úřadem.
  3. K provozování kavárny dále potřebujete živnostenský list. Ten vyřídíte na živnostenském úřadě. Provozování kavárny, restaurace či baru spadá pod hostinskou činnost. K takové činnosti je nutné náležité vzdělání (např. vystudovaný obor kuchař/číšník nebo hotelová škola). Pokud dané vzdělání nemáte, najděte si garanta, který jej má a ochotně s vámi na úřad zajde garanci podepsat. V případě, že plánujete nabízet i alkoholické nápoje s vyšším než 15% množstvím alkoholu, musíte si zažádat i o koncesi. V této fázi zaplatíte okolo jednoho tisíce korun.
  4. Dále požádejte vašeho praktického lékaře o vystavení potravinářského průkazu (neboli zdravotního průkazu pracovníka v potravinářsví), který prokáže, že jste zdravotně způsobilí danou profesi vykonávat. Zkušenosti žadatelů jsou různé. Některý lékař vám odebere vzorky a stěry, jiný se vás pouze zeptá, zda se cítíte zdraví. Lékař vám vypíše kartičku, zaplatíte několik set korun a můžete jít domů.
  5. Registrujte se na finančním úřadě k EET a ke srážkové dani (pokud budete zaměstnávat brigádníky na dohodu o provedení práce).
  6. Ještě než kavárnu otevřete, vyberte si pokladní systém, který vám bude vyhovovat. K němu je již v dnešní době nutné mít připojený platební terminál pro přijímání plateb kartou. Existuje velké množství pokladních systémů s nepřeberným množstvím funkcí, které můžete nebo nemusíte využít. Co si zvolíte, záleží především na velikosti vašeho provozu a na konceptu kavárny.
  7. Jestliže jste neprováděli stavební úpravy (bod č. 2) a pouze obnovujete činnost v dané provozovně, oznámíte tuto skutečnost nejpozději v den zahájení provozu krajské hygienické stanici.

Vyběhat si veškerá povolení a licence potřebné k otevření kavárny vám dá zabrat. Obzvlášť, pokud prostory rekonstruujete. Myslete na to, že po pár týdnech či měsících bude vše připraveno a vy se můžete v klidu věnovat příjemnějším starostem. Přeji vám hodně štěstí!

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *