Cold brew je způsob přípravy filtrované kávy za studena. Extrakce kávy nemusí nutně znamenat použití horké vody. I studenou vodou lze docílit zajímavého výsledku. Protože se díky studené vodě látky obsažené v kávě uvolňují pomaleji, je třeba delšího času. Díky extrakci studenou vodou vznikne kávový nápoj s nízkou aciditou, často s ovocnou a sladkou chutí. Cold brew káva se připravuje většinou v poměru 10 dílů vody/1 díl kávy.
U cold brew můžeme experimentovat a zkoušet, a to nejen co se týče metod přípravy, ale také s různými kávami a časem extrakce. Pro přípravu cold brew se výborně hodí jednodruhové kávy. Používejte vždy čerstvě praženou kávu a umelte ji těsně před extrakcí.
Nejjednodušší příprava cold brew kávy
Do větší sklenice nasypeme 50 g. nahrubo umleté kávy. Zalijeme ji 600 ml. studené vody, promícháme, překryjeme potravinovou fólií a necháme zhruba 12 hodin v lednici. Poté přefiltrujeme přes filtrační tkaninu nebo papírový filtr. Můžeme přefiltrovat i 2x, abychom se zbavili drobných usazenin a kalu.
Cold brew z french pressu
Pokud vlastníte french press, můžete si cold brew připravit i v něm. Postup je téměř totožný s výše uvedeným. Nahrubo umletou kávu nasypeme asi do jedné třetiny výšky a zalijeme studenou vodou. Po chvíli promícháme, překryjeme potravinovou fólií a vložíme do lednice. Přefiltrujeme zhruba po 12 hodinách.
Jak podávat cold brew kávu? Můžeme ji nalít na kostky ledu, případně přidat trochu mléka. Lze sehnat i Cold brew kávu v lahvích. Připravují si je většinou pražírny nebo kavárny. Musíte ale pátrat a hledat.
Lucie