Dalgona coffee je kávový nápoj, který byl pojmenován po korejském dezertu Dalgona, jenž vypadá podobně. Základem Dalgona coffee je vyšlehaná káva do tuhé pěny a mléko. Příprava je jednoduchá, takže nemusíte být zrovna barista s profi vybavením, abyste to zvládli doma. Můžete narazit také na název Cappuccino inverso, tedy obrácené cappuccino. Mléko je v případě Dalgona coffee tekuté a káva vyšlehaná, tedy přesný opak cappuccina.
Na dvě porce potřebujeme:
- dvě lžíce rozpustné kávy
- dvě lžíce cukru
- dvě lžíce studené vody
- 3 dl mléka
- led (v případě ledové varianty)
Postup:
Kávu, cukr a vodu vyšleháme v míse metličkou nebo elektrickým ručním šlehačem do tuhé pěny. Metličkou to bude trvat, tak buďte trpěliví. Pokud máte elektrický šlehač, půjde to rychleji. Jakmile je pěna tak hustá, že připomíná šlehačku, máte téměř hotovo. Pokud budete chtít ledovou variantu, naplňte sklenici ledem a na něj nalijte studené mléko asi do 3/4 sklenice. Na mléko pak lžící navrstvěte kávovou pěnu. V případě, že chcete teplou variantu, použijte ohřáté mléko.

Tip: Záleží z cela na vašich preferencích, ovšem já osobně doporučuji použít výběrovou instantní kávu. Instantní káva, která je běžně k dostání v supermarketech, je velmi nekvalitní a chuťově nepříjemná.
Lze připravit Dalgona coffee z espressa? Bohužel spíše ne. Espresso je naředěné vodou, takže s vyšleháním je problém. Pokud máte ale k dispozici výkonný šlehač, můžete to vyzkoušet. Pěna bude pravděpodobně řidší, ale může se podařit dosáhnout zajímavého výsledku.
Dalgona coffee lze různě obměňovat. Pěna, která vypadá jako dezert, bude atraktivní, když ji posypete čokoládou, mletými ořechy, nebo ji polijete karamelem. Pro bezkofeinovou verzi může použít Caro. Funguje to také.