Pokud patříte mezi milovníky arašídového másla, zkuste si ho připravit sami doma. Je to rychlé a jednoduché a budou vám stačit jen tři suroviny plus mixér. Arašídové máslo je výborné jak na pečivo (třeba kombinace opěčený toast, nutella a arašídové máslo, mňam), tak jako krém do různých domácích dezertů, pomazánek a do orientální kuchyně.
Potřebujeme:
- 200 g pražených nesolených arašídů (pro co nejvyšší kvalitu kupte BIO, pro raw variantu pořiďte nepražené nesolené arašídy)
- půl lžíce medu (nebo agávového sirupu, datlového sirupu apod.)
- půl čajové lžičky soli
- mixér (sekáček s otočným nožem)
Postup:
Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme. Nejdříve je z arašídů prášek, později se dalším mixováním z arašídů uvolňuje olej, díky kterému se pomalu tvoří máslo. Mixujeme, dokud nevznikne hmota, kterou lze roztírat. Průběžně můžeme během mixování promíchávat. Pozor! Nemixujte na jeden zátah, ať se vám nepřehřeje mixér. Mixujte vždy jen několik minut, pak nechejte chvíli mixér odpočívat a opakujte.
Tip: Pokud chcete arašídové máslo s většími kousky arašídů (,,crunchy,, varianta), dejte po první chvíli mixování dvě lžíce pomletých arašídů bokem a přidejte je zpět až nakonec.
Lucie