Domácí bulky

Pečivo ze supermarketu mi na druhý den většinou už nechutná. U domácího pečiva mám ale přesně opačnou zkušenost. I druhý a třetí den je výborné. Tyto bulky jsou skvělé na hamburgery. Nedrobí se. Pokud se chystáte dělat domácí hamburgery, doporučuji bulku vždy rozkrojit a trochu opéct. Bude skvěle křupavá.

Potřebujeme:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 40 g cukru
  • 1 kostku droždí
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 160 ml slunečnicového oleje
  • 2 špetky soli
  • slunečnicová semínka nebo kmín na posypání

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek. V menší misce smícháme vlažné mléko s cukrem a přidáme rozdrobené droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme asi deset minut stát bokem, dokud kvásek nevzejde.
  2. Ve velké míse smícháme mouku, žloutky, vajíčko, olej a sůl.
  3. Vzešlý kvásek přidáme do velké mísy a vypracujeme vařečkou těsto. Odlepujeme ho neustále ode dna mísy. To bude trvat asi deset minut. Mělo by být hezky hladké.
  4. Zpracované těsto poprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Ke kynutí můžeme použít i troubu vyhřátou maximálně na 50 stupňů.
  5. Nakynuté těsto znovu lehce propracujeme a dělíme na kousky velké asi 100 g. Vytvarujeme vždy placku, okraje založíme dospodu, kde bude spoj a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vajíčkem, posypeme slunečnicovým semínkem a pečeme po dobu 15 minut na 200 stupňů. Bulky budou hezky zlatavé.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *