Pečivo ze supermarketu mi na druhý den většinou už nechutná. U domácího pečiva mám ale přesně opačnou zkušenost. I druhý a třetí den je výborné. Tyto bulky jsou skvělé na hamburgery. Nedrobí se. Pokud se chystáte dělat domácí hamburgery, doporučuji bulku vždy rozkrojit a trochu opéct. Bude skvěle křupavá.
Potřebujeme:
- 250 ml polotučného mléka
- 40 g cukru
- 1 kostku droždí
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 160 ml slunečnicového oleje
- 2 špetky soli
- slunečnicová semínka nebo kmín na posypání
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek. V menší misce smícháme vlažné mléko s cukrem a přidáme rozdrobené droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme asi deset minut stát bokem, dokud kvásek nevzejde.
- Ve velké míse smícháme mouku, žloutky, vajíčko, olej a sůl.
- Vzešlý kvásek přidáme do velké mísy a vypracujeme vařečkou těsto. Odlepujeme ho neustále ode dna mísy. To bude trvat asi deset minut. Mělo by být hezky hladké.
- Zpracované těsto poprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Ke kynutí můžeme použít i troubu vyhřátou maximálně na 50 stupňů.
- Nakynuté těsto znovu lehce propracujeme a dělíme na kousky velké asi 100 g. Vytvarujeme vždy placku, okraje založíme dospodu, kde bude spoj a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vajíčkem, posypeme slunečnicovým semínkem a pečeme po dobu 15 minut na 200 stupňů. Bulky budou hezky zlatavé.


