Výroba domácího čerstvého sýru neboli domácí lučiny je velmi jednoduchá a zvládne ji snad každý. Není třeba nic vařit, mixovat ani kupovat speciální ingredience. Bude vám stačit pouze jogurt a smetana. Domácí lučina je skvělá pro děti k namazání na chleba a to hlavně proto, že si sami určíte množství soli, které do ní přidáte. Pro děti ji nemusíte solit vůbec, pro dospělé můžete přidat např. chilli semínka. Pojďme se podívat, jak na to.
Potřebujeme:
- 1 kg bílého jogurtu
- 250 ml smetany ke šlehání
- plátno nebo bavlněnou utěrku a větší nádobu
Postup:
Jogurt smícháme se smetanou, utěrku přichytíme pomocí provázku k nádobě a nalijeme na ni připravenou směs. Necháme ji zrhuba dvanáct hodin v ledinici okapávat. Poté z utěrky setřeme vzniklou lučinu a můžeme ji dochutit solí, pepřem nebo bylinkami. Je to opravdu takto jednoduché.



Na druhé fotografii můžete vidět, že po okrajích byla lučina už hotová, ale uprostřed ještě trochu tekutá. Proto jsem nejprve odebrala do krabičky čerstvý sýr z okrajů a zbytek nechala okapavát ještě několik hodin. Záleží ale na tom, k čemu budete hotový čerstvý sýr používat. K namazání na chleba se hodí, když je lučina hustá, k palačinkám zase může být víc krémová. Tak dobrou chuť a ať se vám také povede!