Potřebujeme:
- 500g mouky (obyčejné, bezlepkové, jak kdo chce)
- 1 celé droždí (čili 42g)
- 2 lžíce olivového oleje
- kávová lžička soli
- 250-300ml vlažné vody
- případně semínka podle volby (slunečnice, sezam apod.)
Postup:
Mouku, rozdrobené droždí a lžičku soli promícháme hnětačem, postupně přídáváme olej a vlažnou vodu. Až je vše dobře promíchané a těsto hezky drží, dáme jej na 30-40 minut kynout na topení. Poté můžeme přidat semínka, osmaženou cibulku, nebo cokoli podle chuti a preferencí. Pak už jen v ruce znovu prohněteme a vytvarujeme chléb. Položíme jej na pečicí papír a dáme znovu na topení kynout cca 45 minut. Chleba pak dáváme do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 35-45 minut (dle trouby). Jakmile jej vytáhneme, tak kůrku potřeme máslem, nebo na chleba položíme namočený kapesník a necháme přikrytý 10 minut. Kůrka pak není tak tvrdá.
Recept od kamarádky Verči 🙂
Děkuji.