Domácí chléb

Potřebujeme:

  • 500g mouky (obyčejné, bezlepkové, jak kdo chce)
  • 1 celé droždí (čili 42g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kávová lžička soli
  • 250-300ml vlažné vody
  • případně semínka podle volby (slunečnice, sezam apod.)

Postup:

Mouku, rozdrobené droždí a lžičku soli promícháme hnětačem, postupně přídáváme olej a vlažnou vodu. Až je vše dobře promíchané a těsto hezky drží, dáme jej na 30-40 minut kynout na topení. Poté můžeme přidat semínka, osmaženou cibulku, nebo cokoli podle chuti a preferencí. Pak už jen v ruce znovu prohněteme a vytvarujeme chléb. Položíme jej na pečicí papír a dáme znovu na topení kynout cca 45 minut. Chleba pak dáváme do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 35-45 minut (dle trouby). Jakmile jej vytáhneme, tak kůrku potřeme máslem, nebo na chleba položíme namočený kapesník a necháme přikrytý 10 minut. Kůrka pak není tak tvrdá.

domácí chleba

Recept od kamarádky Verči 🙂

Děkuji.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *