Výroba domácích sirupů není vůbec náročná a výsledek stojí opravdu za to. Jakmile se vám několikrát povede připravit si vlastní např. levandulový, zázvorový nebo melounový domácí sirup, už nebudete chtít kupovat ty ze supermarketu.
Levandule je léčivá a aromatická rostlina, jejíž vůně příjemně uklidňuje. Připravte si z ní lahodný sirup a míchejte si vlastní domácí limonády nebo drinky.
Na domácí levandulový sirup potřebujeme:
- 4 hrsti čerstvé levandule
- 1 l vody
- 2 a 1/2 citronu
- 500 g cukru
- 3 celé skořice
- půl lžičky kyseliny citrónové (není nutné)
- hrnec
- jemné sítko
- lahev na hotový sirup
Postup:
Čerstvě natrhanou rostlinu propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme na plátky nakrájený 1 citron, skořici a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, poté odstavíme, necháme vychladnout a odstát 24 hodin. Přisypeme cukr, promícháme a ohříváme na sporáku, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme, necháme vychladnout a přes jemné sítko nebo plátno přecedíme. Do přecezeného sirupu přidáme šťávu z 1 a půl citronu (případně kyselinu citronovou, která slouží jako konzervant), promícháme a můžeme připravovat limonády. Ředíme zhruba v poměru 1:8 a skladujeme v lednici.
Lucie