Jakmile jednou propadnete kouzlu chuti či výroby rostlinných mlék, není cesty zpět. Výroba vlastního makového mléka není vůbec náročná, vyjde vás levně a výsledek navíc překvapí skvělou chutí. Hotové makové mléko můžete pít jen tak, přidávat jej do smoothie nápojů, do pečení, vaření, do kávy apod. Jeho možnosti využití jsou stejné jako u kravského mléka. Nabíc obsahuje vápník, hořčík, zinek a železo.
Potřebujeme:
- 100 g mletého máku
- 600 ml vody (čím kvalitnější, tím lepší)
- lžíci javorového sirupu nebo medu, rýžového sirupu, melasy apod., aby mělo mléko lahodnější chuť (volitelné)
- nádobu, mixér, plátno nebo jemný cedník
Postup:
Mák namočíme přes noc do vody. Pokud ne přes noc, nechejte ho namočený alespoň 5-6 hodin. Druhý den přidáme lžíci sladidla a důkladně rozmixujeme. Mixujeme asi tak 4 minuty. Mléko postupně světlá a nahoře se vytváří bublinky, pěna. Nakonec jej přecedíme přes plátno nebo jemný cedník. Já jsem použila cedník, proto mám v mléku malinkaté kousky máku, které podle mě vůbec ničemu nevadí. Záleží ale na vás.
Tip na smoothie s makovým mlékem: Rozmixujte 1,5 dl makového mléka, 1 banán, lžíci arašídového másla, případně doslaďte.
PS: Zkoušela jsem makové mléko také napěnit pod tryskou kávovaru. Pěna nikdy nebude srovnatelná s kravským nebo sójovým mlékem, ale výsledek není vůbec špatný. Takže makové cappuccino, proč ne?