Potřebujeme:
- 200 g máty
- 1.2 l vody
- 1 kg cukru
- 2 citrony
- dvě lžičky kyseliny citronové (není nutné)
Postup:
1. Varianta: mátu dobře propláchneme pod proudem vody (nejlépe v cedníku), otrháme listy a vložíme je do hrnce. Zasypeme cukrem. Z citronů vymačkáme šťávu a přidáme také do hrnce. Vodu přivedeme k varu a nalijeme na bylinku s cukrem a citronem . Necháme louhovat alespoň 24 hodin. Dokud je voda ještě horká nebo teplá, občas promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Není potřeba vařit. Na druhý den přecedíme vzniklý výluh přes jemné sítko. Ochutnáme a můžeme ještě přidat další citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, díky které sirup déle vydrží. Plníme do čistých uzaviratelných lahví a skladujeme v chladu a temnu. Sirup vydrží pár týdnů. V případě přidání kyseliny o něco déle.
2. Varianta: mátu s vodou a cukrem dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Poté odstavíme, necháme vychladnout a vychlazené přecedíme. Přidáme šťávu z citronu (bez peček) a případně i trochu kyseliny citronové.
Sirup ředíme zrhuba 1:10. Na jednu limonádu o objemu 400 ml. tedy vystačí 40 ml. sirupu. Záleží ovšem na vašich chuťových preferencích. Pokud máte rádi sirup kyselejší, můžete ještě navíc přidat do hotového sirupu více šťávy z citronu. Zajímavě bude chutnat i ze šťávou z pomeranče.
PS: doporučuji plnit do více menších lahví. Pokud máte jednu déle otevřenou a sirup se vám pokazí-zkvasí, máte k dispozici ještě další lahev. V případě, že chcete mít sirup více hustý, můžete jej vařit až do požadované hustoty.
Lucie