Potřebujeme:
- 200 g lískových ořechů
- 50 g čekankového sirupu
- 4 vrchovaté lžíce neslazeného kakaa
- 100 ml. rostlinného mléka
- 1 lžíci kokosového oleje
- špetku soli
- půl lžičky mletého vanilkového lusku
Postup:
Na plech vystlaný pečicím papírem rozprostřeme lískové ořechy a pečeme je po dobu 30 minut při teplotě 150 stupňů. Každá trouba peče trochu jinak, tak je pro jistotu hlídejte, aby se nespálily. Lískové ořechy se hezky rozvoní a uvolní se slupky. Ty potřebujeme před mletím odstranit. Osvědčilo se mi zabalit ořechy do bavlněné utěrky a pořádně promnout. Slupky nemusí být odstraněny úplně. Vždycky vám trocha zůstane.
Upečené lískové ořechy s bez slupek nasypeme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne lískooříškové máslo. Pokud máte výkonný mixér, můžete mixovat bez přestávky. Pokud je váš mixér slabší, mixujte po chvílích s pauzami, aby se nepřehřál a nespálil motor. Nejdříve uvidíte v mixéru oříškovou drť, poté je to spíše mouka a nakonec se začne tvořit máslo.
V mixéru máme lískooříškové máslo a teď můžeme přidat všechny další ingredience a rozmixovat vše dohromady. Co se týče sladidla, zvolte typ a množství podle sebe. Já často používám čekankový sirup. Oblíbila jsem si jej díky vysokému obsahu vlákniny a menšího množství sacharidů. Můžete jej ale klidně nahradit cukrem. Vše mixujeme dohromady, dokud nevznikne skvělá domácí a zdravá nutella. Umístěte ji do nádoby z víčkem a skladujte v lednici.

Domácí nutella chutná skvěle např. s palačinkami nebo lívanci, můžete ji přidat do jogurtu, tvarohu nebo jíst jen tak samotnou po lžičkách.