Domácí nutella bez cukru

Potřebujeme:

  • 200 g lískových ořechů
  • 50 g čekankového sirupu
  • 4 vrchovaté lžíce neslazeného kakaa
  • 100 ml. rostlinného mléka
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • špetku soli
  • půl lžičky mletého vanilkového lusku

Postup:

Na plech vystlaný pečicím papírem rozprostřeme lískové ořechy a pečeme je po dobu 30 minut při teplotě 150 stupňů. Každá trouba peče trochu jinak, tak je pro jistotu hlídejte, aby se nespálily. Lískové ořechy se hezky rozvoní a uvolní se slupky. Ty potřebujeme před mletím odstranit. Osvědčilo se mi zabalit ořechy do bavlněné utěrky a pořádně promnout. Slupky nemusí být odstraněny úplně. Vždycky vám trocha zůstane.

Upečené lískové ořechy s bez slupek nasypeme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne lískooříškové máslo. Pokud máte výkonný mixér, můžete mixovat bez přestávky. Pokud je váš mixér slabší, mixujte po chvílích s pauzami, aby se nepřehřál a nespálil motor. Nejdříve uvidíte v mixéru oříškovou drť, poté je to spíše mouka a nakonec se začne tvořit máslo.

V mixéru máme lískooříškové máslo a teď můžeme přidat všechny další ingredience a rozmixovat vše dohromady. Co se týče sladidla, zvolte typ a množství podle sebe. Já často používám čekankový sirup. Oblíbila jsem si jej díky vysokému obsahu vlákniny a menšího množství sacharidů. Můžete jej ale klidně nahradit cukrem. Vše mixujeme dohromady, dokud nevznikne skvělá domácí a zdravá nutella. Umístěte ji do nádoby z víčkem a skladujte v lednici.

Domácí nutella chutná skvěle např. s palačinkami nebo lívanci, můžete ji přidat do jogurtu, tvarohu nebo jíst jen tak samotnou po lžičkách.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *