Domácí granola je ideální ke snídani nebo po obědě, když chcete ke kávě zobat něco sladkého, ale zároveň zdravého. Můžete ji přidat do jogurtu, posypat s ní ovesnou kaši nebo ji pojídat jen tak, samotnou. Dá se připravit i ve variantě s menším množstvím sacharidů, což vám může vyhovovat v případě, že jste si oblíbili low carb stravování. Já jsem např. použila čekankové sladidlo, které má konzistenci medu a mám s ním dobré zkušenosti. Granola je příjemně sladká a cukr v ní vůbec nepostrádám.
Potřebujeme:
- 1/2 kg ořechů a semínek dle vlastního výběru (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, para, kešu, pekanové ořechy, sezamové semínko, slunečnicové semínko atd.)
- 3 vaječné bílky
- 100 g medu nebo čekankového sladidla (v případě redukční diety doporučuji použít místo medu např. čekankové sladidlo nebo jinou alternativu)
Postup:
- Ořechy nakrájíme nožem na menší kousky, nebo je trochu rozmixujeme. Já mám raději, když jsou kusy větší, proto jsem je jen pokrájela nožem. Smícháme všechny druhy vybraných ořechů se semínky.
- Bílky šleháme do pěny a postupně do ní zapracováváme med nebo sladidlo.
- Směs ořechů a semínek promícháme s pěnovou směsí bílků a sladidla. Vznikne lepkavá hmota.
- Hmotu rozprostřeme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme při 175 stupních po dobu deseti minut. Poté promícháme, aby se nám granola hezky upekla ze všech stran do křupava. Dopečeme dalších 10 minut. Granola je hotová, když má hezkou, zlatavou barvu. Necháme vychladit a skladujeme v uzavřené nádobě.

