Domácí ořechová granola

Domácí granola je ideální ke snídani nebo po obědě, když chcete ke kávě zobat něco sladkého, ale zároveň zdravého. Můžete ji přidat do jogurtu, posypat s ní ovesnou kaši nebo ji pojídat jen tak, samotnou. Dá se připravit i ve variantě s menším množstvím sacharidů, což vám může vyhovovat v případě, že jste si oblíbili low carb stravování. Já jsem např. použila čekankové sladidlo, které má konzistenci medu a mám s ním dobré zkušenosti. Granola je příjemně sladká a cukr v ní vůbec nepostrádám.

Potřebujeme:

  • 1/2 kg ořechů a semínek dle vlastního výběru (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, para, kešu, pekanové ořechy, sezamové semínko, slunečnicové semínko atd.)
  • 3 vaječné bílky
  • 100 g medu nebo čekankového sladidla (v případě redukční diety doporučuji použít místo medu např. čekankové sladidlo nebo jinou alternativu)

Postup:

  1. Ořechy nakrájíme nožem na menší kousky, nebo je trochu rozmixujeme. Já mám raději, když jsou kusy větší, proto jsem je jen pokrájela nožem. Smícháme všechny druhy vybraných ořechů se semínky.
  2. Bílky šleháme do pěny a postupně do ní zapracováváme med nebo sladidlo.
  3. Směs ořechů a semínek promícháme s pěnovou směsí bílků a sladidla. Vznikne lepkavá hmota.
  4. Hmotu rozprostřeme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme při 175 stupních po dobu deseti minut. Poté promícháme, aby se nám granola hezky upekla ze všech stran do křupava. Dopečeme dalších 10 minut. Granola je hotová, když má hezkou, zlatavou barvu. Necháme vychladit a skladujeme v uzavřené nádobě.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.