Domácí ořechová granola

Domácí granola je ideální ke snídani nebo po obědě, když chcete ke kávě zobat něco sladkého, ale zároveň zdravého. Můžete ji přidat do jogurtu, posypat s ní ovesnou kaši nebo ji pojídat jen tak, samotnou. Dá se připravit i ve variantě s menším množstvím sacharidů, což vám může vyhovovat v případě, že jste si oblíbili low carb stravování. Já jsem např. použila čekankové sladidlo, které má konzistenci medu a mám s ním dobré zkušenosti. Granola je příjemně sladká a cukr v ní vůbec nepostrádám.

Potřebujeme:

  • 1/2 kg ořechů a semínek dle vlastního výběru (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, para, kešu, pekanové ořechy, sezamové semínko, slunečnicové semínko atd.)
  • 3 vaječné bílky
  • 100 g medu nebo čekankového sladidla (v případě redukční diety doporučuji použít místo medu např. čekankové sladidlo nebo jinou alternativu)

Postup:

  1. Ořechy nakrájíme nožem na menší kousky, nebo je trochu rozmixujeme. Já mám raději, když jsou kusy větší, proto jsem je jen pokrájela nožem. Smícháme všechny druhy vybraných ořechů se semínky.
  2. Bílky šleháme do pěny a postupně do ní zapracováváme med nebo sladidlo.
  3. Směs ořechů a semínek promícháme s pěnovou směsí bílků a sladidla. Vznikne lepkavá hmota.
  4. Hmotu rozprostřeme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme při 175 stupních po dobu deseti minut. Poté promícháme, aby se nám granola hezky upekla ze všech stran do křupava. Dopečeme dalších 10 minut. Granola je hotová, když má hezkou, zlatavou barvu. Necháme vychladit a skladujeme v uzavřené nádobě.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *