Domácí pampeliškový sirup/med

Pampeliškový sirup jsem letos dělala úplně poprvé. Když jsem viděla, jak se nám zahrada obsypala pampeliškami, napadlo mě z nich něco připravit. A jelikož stále kvetou a je jich dost, je možné, že po sirupu zkusím ještě třeba pampeliškový ocet.

Potřebujeme:

  • 200 květů pampelišky
  • 1.5 l vody
  • 1.5 kg cukru (použila jsem třtinový)
  • 2 citrony

dále: jemné sítko nebo plátno, hrnek, trychtýř, uzaviratelné sklenice na hotový sirup

Postup:

Nasbíráme zhruba 200 květů pampelišky. Můžeme je nejdříve rozprostřít třeba na plech, aby z nich povylézali broučci. Poté je dáme do hrnce nebo větší nádoby a zalijeme litrem a půl vlažné vody a necháme jeden den stát. Na druhý den přecedíme vodu s pampeliškami přes jemné sítko nebo přes plátno. Pořádně je vyždímáme. Do výluhu přidáme mokrým kartáčkem očištěné a na plátky nakrájené citrony a cukr. Na sporáku přivedeme k varu a vaříme do požadované hustoty.

Já jsem vařila asi hodinu a půl, takže mi vzniknul konzistencí spíše pampeliškový med než sirup. Pokud budete vařit hodinu, budete mít sirup. Pokud déle, už záleží na vás, jak hustý chcete mít hotový produkt. Doporučuju průběžně lžičkou odebrat trochu sirupu bokem a nechat zchládnout. Tak můžete nejlépe sledovat konzistenci po vychladnutí. Protože jsem použila třtinový cukr, sirup je poměrně tmavý. Myslím, že pokud použijete bílý cukr, bude o polovinu světlejší.

pampeliskovy sirup

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *