Pampeliškový sirup jsem letos dělala úplně poprvé. Když jsem viděla, jak se nám zahrada obsypala pampeliškami, napadlo mě z nich něco připravit. A jelikož stále kvetou a je jich dost, je možné, že po sirupu zkusím ještě třeba pampeliškový ocet.
Potřebujeme:
- 200 květů pampelišky
- 1.5 l vody
- 1.5 kg cukru (použila jsem třtinový)
- 2 citrony
dále: jemné sítko nebo plátno, hrnek, trychtýř, uzaviratelné sklenice na hotový sirup
Postup:
Nasbíráme zhruba 200 květů pampelišky. Můžeme je nejdříve rozprostřít třeba na plech, aby z nich povylézali broučci. Poté je dáme do hrnce nebo větší nádoby a zalijeme litrem a půl vlažné vody a necháme jeden den stát. Na druhý den přecedíme vodu s pampeliškami přes jemné sítko nebo přes plátno. Pořádně je vyždímáme. Do výluhu přidáme mokrým kartáčkem očištěné a na plátky nakrájené citrony a cukr. Na sporáku přivedeme k varu a vaříme do požadované hustoty.
Já jsem vařila asi hodinu a půl, takže mi vzniknul konzistencí spíše pampeliškový med než sirup. Pokud budete vařit hodinu, budete mít sirup. Pokud déle, už záleží na vás, jak hustý chcete mít hotový produkt. Doporučuju průběžně lžičkou odebrat trochu sirupu bokem a nechat zchládnout. Tak můžete nejlépe sledovat konzistenci po vychladnutí. Protože jsem použila třtinový cukr, sirup je poměrně tmavý. Myslím, že pokud použijete bílý cukr, bude o polovinu světlejší.
Lucie