Domácí pizza je jednoduchá záležitost, která vás bude stát pár korun. Můžete experimentovat a zkoušet různé příchuti. Nám se třeba velmi dobře osvědčila tvarůžková nebo špenátová s mozzarelou. Zkoušela jsem také ze špaldové a celozrnné mouky. Těsto se povedlo bez problémů.
Potřebujeme:
- 250 ml vlažné vody
- 10 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 2 špetky soli
- 4 lžíce olivového oleje
- dvě hrsti polohrubé mouky
- drcená rajčata
- větší stroužek česneku
- čerstvou bazalku
- mozzarelu
- šunku, chorizo apod. dle vlatní chuti
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do 150 ml vlažné vody nadrobíme droždí, zaprášíme moukou a necháme vyběhnout kvásek. To bude trvat asi 30 minut. Poté přidáme zbylou hladkou mouku, olej, sůl, vodu a vypracujeme těsto. Bochánek těsta rozřízneme na 4 díly a necháme je hodinu pod potravinovou fólií nakynout na teplejším místě.
Rozehřejeme troubu na 250 stupňů. Na plech si připravíme pečicí papír. Z těsta tvarujeme táhnutím placku. Aby se nelepilo, posypeme pracovní plochu polohrubou moukou.
Prolisujeme česnek a smícháme jej s drcenými rajčaty. Natřeme na pizzu, poklademe ji mozzarelou a šunkou a dáme péct na cca deset minut. Jakmile jsou okraje zlatavé a dokřupava, vytáhneme z trouby.

