Domácí sirup chilli-čokoláda můžete použít k přípravě sladkých pokrmů jako jsou muffiny, čokoládové krémy a náplně, čokoládové polevy, cookies sušenky apod., dále např. do kávy, kaka nebo horké čokolády. Jeho výroba vás vyjde levnějši než kupovaný a navíc si ho lze připravit zcela bez přidaných konzervantů, aromat a jiných umělých látek. Recept jsem vymyslela sama a množství nijak neodměřovala. Je potřeba průběžně ochutnávat a přidávat suroviny podle chuti a konzistence.
Potřebujeme:
- vodu
- tabulku hořké čokolády
- 100% kakao
- třtinový cukr
- chilli papričku
- 2 špetky soli
Postup:
Do hrnce dáme asi 400 ml vody, na sporáku přivedeme k varu, přisypeme cukr a necháme ho rozpustit. Odstavíme a ihned přidáváme další suroviny: nalámanou hořkou čokoládu (použila jsem s 85% kakaa) a špetku soli. Poté přidáváme ještě kakao a další cukr (podle chuti) tak, abychom získali hustý sirup. Jako poslední přidáme vymačkanou šťávu z chilli papričky. Sirup vám vydrží v lednici klidně i dva měsíce.
Tip na kávový nápoj s chilli-čokoládovým sirupem: Do sklenice připravíme espresso, přidáme ještě asi 40 ml. vody a asi 15 ml. sirupu. Nahoru navrstvíme šlehačku, kterou zasypeme na hoblinky nakrájenou hořkou čokoládou a ještě přelijeme trochou sirupu.
Lucie