Domácí slaný karamel

Asi neznám nikoho, kdo by neměl rád karamel. Alespoň jednou za čas si dát dortík s karamelem, karamelovou pralinku nebo jen tak na lžičku trochu slaného karamelu. Nevěřila bych, že je tak jednoduché slaný karamel uvařit a ještě navíc, že se může podařit hned napoprvé. Co se týče využití, báječně se hodí na palačinky, lívance, do ovesné kaše nebo k plnění makronek. Koho baví cukrařina, tak jistě bude mít další nápady, co se slaným karamelem. Uvedené množství vám vyjde na 500 ml. slaného karamelu. Ke skladování si tedy nachystejte ideálně zavařovací sklenici.

Potřebujeme:

  • 400 g bílého cukru krystal
  • 180 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • dvě lžičky soli

Postup:

K vaření karamelu použijeme světlý hrnec, aby šlo hezky vidět, jak cukr hnědne. V tmavém hrnci to tolik poznat nejde. Nejdříve tedy do hrnce nasypeme cukr a na mírnějším plameni mícháme a ohříváme. Cukr se nejdřív hrudkovatí a pak se začíná postupně rozpouštět.Musíme stále míchat, abychom jej nepřipálili. Když je cukr rozpuštěný a vznikla nám hezká karamelová hmota, můžeme přidat na kostky nakrájené máslo o pokojové teplotě. Máslo se po přidání okamžitě rozpustí a začne bublat. Musíme pořád míchat. Trvá několik minut, než se máslo spojí s karamelem. Nejdříve se vám bude určitě zdát, že se tak nestane, ale uvidíte, že se po chvíli spojí. Až k tomu dojde, pomalu přilijeme smetanu taktéž pokojové teploty. Pořád mícháme. Až se i smetana spojí s karamelem, můžeme odstavit, vmíchat sůl a nechat vychladnout při pokojové teplotě, případně rovnou nalévat do zavařovacích sklenic.

Na fotografii vidíte, jak jsem slaným karamelem naplnila košíčky.

Tip: slaný karamel můžete darovat svým blízkým. Je to skvělý dárek pro všechny mlsouny. Budete jen potřebovat hezkou zavařovací sklenici v požadované velikosti. Pak stačí víčko ozdobit hezkým provázkem a nebo vymyslet i vlastní etiketu.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.