Recept na domácí tofu pomazánku jsem získala od kamarádky. V její rodině má dlouhodobě velký úspěch a to dokonce i u milovníků masa. Trochu připomíná vajíčkovou pomazánku, i když je veganská. Tofu pomazánka není vůbec náročná na přípravu, takže ji zvládne s přehledem každý a to do dvaceti minut i s úklidem kuchyně. Tak jdeme na to.
Potřebujeme:
- 1x obyčejné tofu
- 1x uzené tofu
- polovinu cibule
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 5 lžic lahůdkového droždí
- několik nakládaných paprik
- sůl, pepř
Postup:
Tofu nastrouháme na jemném struhadle do větší mísy. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, olej a lahůdkové droždí. Papriku také nakrájíme na drobné kousky. Je na vás jestli zvolíte ostrou nebo sladkou nakládanou. Rovněž je jedno, zda použijete červené nebo zelené papriky. Obojí v pomazánce chutná skvěle. Většinou používám asi 4 menší papriky. Sůl a pepř přidáme dle chuti a lehce pomixujeme přímo v míse ponorným mixérem. Je lepší rozmixovat jen dvě třetiny pomazánky, aby z ní nebyla úplná pěna. Bude tak mít lepší strukturu.
Tip: K pomazánce se hodí například rukola, rajčata nakrájené na plátky nebo ředkvičky či petržel.
Lucie